Sociálne siete

Ekonomika

Štát odporúča testovanie vo firmách s viac ako 250 zamestnancami

Štát odporúča testovanie vo firmách s viac ako 250 zamestnancami

Zverejnené:

Upravené: 20. januára 2021 o 12:30

200

alex kotliarskyi Q Bp Z Gq E Ms Kg unsplash ace
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/ Alex Kotliarskyi

REKLAMA

20. január 2021 12:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo hospodárstva SR odporúča testovanie vo firmách najmä prevádzkam, v ktorých pracuje viac ako 250 zamestnancov. Uvádza sa to v manuáli vypracovanom rezortom hospodárstva, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkami. Ak by pritom chceli svojich pracovníkov testovať aj spoločnosti s menej ako 250 zamestnancami, ministerstvo im odporúča, aby sa spojili s ďalšími podnikmi a dosiahli tak odporúčaný počet pracovníkov. Prevádzkové náklady spojené s testovaním budú kompenzované zo strany štátu sumou 3,5 eura na každú otestovanú osobu. O finančný príspevok budú žiadať firmy Ministerstvo vnútra SR.

Testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19 sa bude vykonávať antigénnymi testami. Vydávať ich podľa materiálu budú príslušné okresné úrady. Tie vydajú tzv. testovacej autorite v mene podnikateľského subjektu požadovaný počet testov podľa objednávky. Nespotrebované testy sa v prípade ukončenia testovania budú vracať okresným úradom. Testovanie budú môcť realizovať pracovná zdravotná služba, mobilné odberové miesto, či poskytovateľ ambulantnej starostlivosti. Osobné ochranné prostriedky, ako aj likvidáciu odpadu zabezpečí podnikateľský subjekt vo vlastnej réžii.

Testy budú musieť byť uskladnené predpísaným spôsobom podľa návodu výrobcu. Každý deň po ukončení testovania bude nutné zaznamenať do reportovacieho systému jeho výsledky. Výsledky si otestovaná osoba bude môcť pozrieť po predložení občianskeho preukazu a zároveň jej bude vydané potvrdenie o vykonaní testu označené pečiatkou a podpisom poverenej osoby s uvedením výsledku testovania.

Súčasťou manuálu sú aj tri prílohy, ktoré tvorí žiadosť o vydanie a vrátenie AG testov, ďalej vzor zmluvy medzi podnikateľským subjektom a testovacou autoritou o zabezpečení testovania a metodika Ministerstva zdravotníctva SR k testovaniu formou antigénových testov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA