Sociálne siete

Ekonomika

Tretí mochovský blok je prakticky hotový, potvrdil minister Sulík

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 21:24

177

large mochovce bfb
ZDROJ: Ilustračné foto, SITA/Martin Havran

REKLAMA

2. december 2020 12:28 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Tretí jadrový blok Atómovej elektrárne Mochovce je prakticky hotový. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa neho na treťom jadrovom bloku už boli vykonané všetky potrebné skúšky. „Každá jedna bola odsúhlasená. Myslím, že sa to celkom dobre vyvíja. Za posledných šesť mesiacov došlo k pokroku. Hneď, ako dostane blok všetky povolenia, môžu elektrárne navážať jadrové palivo,“ povedal Sulík. Dostavba štvrtého bloku mala byť ukončená rok po dostavaní tretieho bloku, minister však avizuje zdržanie o ďalší rok.

Minister Sulík potvrdil, že dostal od Slovenskej informačnej služby viacero informácií o dostavbe Mochoviec. Žiaden problém sa však podľa neho netýkal bezpečnosti dostavovaných jadrových mochovských blokov. „Išlo skôr o technické problémy, nie bezpečnostné,“ dodal Sulík.

Pôvodné termíny dostavby mochovských jadrových blokov boli roky 2012, resp. 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali. Dostavba by si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,7 miliardy eur. Suma sa taktiež niekoľkokrát navyšovala, na začiatku dostavby mali elektrárne v pláne minúť necelé tri miliardy eur. V súčasnosti sa zatiaľ verejne o ďalšom navyšovaní rozpočtu nehovorí.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA