Sociálne siete

Ekonomika

Vlani na Slovensku skončilo takmer 40 hotelov a ďalších foriem ubytovania, avšak dve stovky nových pribudlo

Podnikanie najčastejšie rušili hotely.

Zverejnené:

Upravené: 17. februára 2021 o 10:29

248

large hotel unsplash eebc
Ilustračná foto, Unsplash

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Pre pandémiu koronavírusu fungujú hotely a krátkodobé prenájmy len vo veľmi obmedzenom režime už takmer rok. Poradenská spoločnosť Bisnode A Dun & Bradstreet Company pri pohľade na ich vývoj zistila, že vlani ukončilo podnikanie 39 hotelov, rôznych foriem krátkodobého ubytovania a kempingov na Slovensku. Je to 1,6 % zo všetkých prevádzok tohto typu na našom trhu. Paradoxne sa ich počet v kritickom roku zvýšil a je výrazne vyšší ako v roku 2018.

Vlani bolo na Slovensku registrovaných 2 480 hotelov, kempingov a prevádzok krátkodobého ubytovania. Medziročne je to nárast o 223 poskytovateľov a od roku 2018 je ich viac o 396. Rušenie prevádzok sa však v jednotlivých rokoch pohybuje v desiatkach. „Vlani, napriek veľmi kritickému obdobiu pre tento sektor, podnikanie ukončilo 39 z nich, predvlani len o osem menej. Keď však tieto čísla rozmeníme na drobné, vidíme, že podnikanie najčastejšie rušili hotely, celkovo bolo podľa dostupných dát zatvorených 12 hotelov z celkového počtu 699, vznikli však ďalšie štyri nové,“ približuje analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Naopak, vlani výrazne pribudlo možností na turistické a krátkodobé ubytovanie. Slováci tak podľa oficiálnych dát založili 213 nových ubytovacích prevádzok z celkového počtu 1 276. No úbytok v ich objeme bol len mierny, konkrétne dvanásť.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA