Sociálne siete

Ekonomika

Využitie vodíka je zatiaľ na Slovensku v počiatočnej fáze, má však perspektívu rásť

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 16:23

190

large stop aafa
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Obi Onyeador

REKLAMA

3. december 2020 09:10 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Využitie vodíka je zatiaľ na Slovensku v počiatočnej fáze, avšak ako konštatuje právnická spoločnosť CMS, verejný i súkromný sektor už o tieto projekty prejavili záujem. Trh s vodíkom teda má perspektívu rastu. Hnacím motorom pre väčšinu krajín je pritom pri podpore využitia vodíka zníženie produkcie emisie skleníkových plynov. V tejto oblasti by mohol pomôcť aj tzv. nízkouhlíkový vodík, ktorý by pomáhal zlepšovať kvalitu ovzdušia v mestách, podporoval tvorbu nových pracovných miest, zlepšoval energetickú bezpečnosť a poskytoval potrebné služby v oblasti stability energetických sietí.

„Dopyt po vodíku sa od roku 1975 strojnásobil a stále rastie. Aj keď je dnes vodík vyrábaný takmer úplne z fosílnych palív, vďaka výskumu sa zdokonaľujú nové spôsoby výroby nízkouhlíkového vodíka, ktorý pomôže dosiahnuť ciele znižovania emisií,“ uviedol partner a vedúci lokálneho tímu pre energetiku a infraštruktúru CMS Slovensko Michal Huťan.

Táto oblasť výrazne ovplyvňuje aj slovenský automobilov´priemysel. Jednou z najväčších výziev, ktorým čelí, je zníženie uhlíkovej stopy a prechod k nízkouhlíkovým zdrojom energie, ako napríklad vodík. Na Slovensku podľa údajov CMS nie sú v súčasnosti zaregistrované žiadne vozidlá na vodíkový pohon a infraštruktúra na vodíkové palivo pre elektrické vozidlá na palivové články ešte neexistuje. Najvýznamnejšou prekážkou je absencia siete vodíkových čerpacích staníc.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA