Sociálne siete

Ekonomika

Využívanie inteligentných automatizačných technológií neustále rastie

Využívanie inteligentných automatizačných technológií neustále rastie

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 11:00

204

large pocitac fddbf
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Christin Hume

REKLAMA

25. január 2021 11:17 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Využívanie inteligentných automatizačných technológií v rôznych odvetviach neustále rastie. Ako ďalej vyplýva z prieskumu spoločnosti Deloitte, takmer tri štvrtiny respondentov sa čoraz viac spolieha na automatizačné technológie, ako sú inteligentná automatizácia, strojové učenie a spracovanie prirodzeného jazyka. V minuloročnom prieskume pritom takto reagovala necelá polovica opýtaných. Narástol aj rozsah využitia automatizačných technológií v rámci spoločností.

„Počet firiem, v ktorých využívanie procesnej automatizácie výrazne narástlo, sa za dva roky strojnásobil. Počas krízy v dôsledku pandémie umožnili automatizované procesy mnohým spoločnostiam zvýšiť ich efektivitu a produktivitu. Z globálneho hľadiska sa teda aj vďaka pandémii stala automatizácia ešte dôležitejšou,“ konštatuje Deloitte. Používanie automatizačných technológií má okrem zvýšenia produktivity aj iné ekonomické výhody. Zníženie nákladov dosahuje priemerne 24 %, navýšenie predaja 9 % a návratnosť investícií menej ako 11 mesiacov od implementácie.

Zďaleka najpopulárnejšou automatizačnou technológiou v súčasnosti je podľa prieskumu robotická automatizácia procesov. Zaviedlo ju 78 % manažérov a ďalších 16 % tak plánuje urobiť v nasledujúcich troch rokoch. Do roku 2023 by malo túto technológiu používať viac ako deväť z desiatich opýtaných firiem. Automatizačné procesy je však možné využiť aj pri riadení a monitorovaní podnikových procesov, tzv. ťažbe dát, či pri využití umelej inteligencie v kombinácii s dátovou analytikou.

Globálneho prieskumu Deloitte sa zúčastnilo 441 vedúcich pracovníkov z 29 krajín vrátane Slovenska.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA