Sociálne siete

Knihy

Ken Follett a jeho prequel k bestsellerovej trilógii Piliere zeme

Piliere zeme, Na veky vekov a Ohnivý stĺp. To sú tri monumentálne historické ságy od autora bestsellerov Kena Folletta. Obľúbili si ich milióny čitateľov na celom svete a tí teraz dostali darček. Prequel, ako sa vraví, čiže príbeh, ktorý predchádza spomínanej trojici. Večer a ráno.

Zverejnené:

Upravené: 7. júna 2021 o 18:05

448

zdroj: Ikar

REKLAMA

BRATISLAVA – Píše sa rok 997 a éra temného stredoveku sa pomaly chýli ku koncu. Chaotické a nestabilné Anglicko čelí útokom Walesanov na západe a Vikingov na východe. Mocní svojvoľne ohýbajú spravodlivosť bez ohľadu na obyčajných ľudí a často sú v konflikte s kráľom. Bez jasného právneho štátu vládne v krajine chaos.

V týchto nepokojných časoch sa osudy troch postáv navzájom prepoja.
Život mladého staviteľa lodí sa obráti naruby, keď jediný dom, ktorý kedy poznal, prepadnú Vikingovia a prinútia ho, aby sa s celou rodinou presťahoval a začal nový život v malej dedinke…
Normandská šľachtičná sa vydáva z lásky a nasleduje svojho manžela za more do novej krajiny, ale zvyky v jeho domovskej krajine sú šokujúco odlišné. Jasne si uvedomuje, že všetci okolo nej nemilosrdce bojujú o moc. Jediný prešľap môže mať katastrofálne následky…
Mních sníva o premene svojho skromného opátstva na centrum vzdelávania, ktoré môže získať obdiv celej Európy. No všetci traja sa dostanú do nebezpečného konfliktu so šikovným a bezohľadným biskupom – a ten robí všetko pre to, aby zväčšil svoje bohatstvo a moc.

ken Follett

Ken Follett

Pred tridsiatimi rokmi vydal Ken Follett čitateľsky najobľúbenejší aj najúspešnejší román Piliere zeme. Jeho nový majstrovský román Večer a ráno zavedie čitateľa na epickú cestu do historickej minulosti bohatej na ambície a súperenie, smrť a zrodenie, lásku a nenávisť, a to všetko končí práve tam, kde sa začína dej Pilierov zeme.

V románe sledujeme trojicu navzájom sa prelínajúcich príbehov, čo je Follettova silná rozprávačská stránka. Večné románové klišé, kde vystupujú hrdinovia aj zloduchovia, kde dobro prekoná zlo, kde nechýba romantika, napätie či nečakané zvraty, vie v správnej miere namiešať len zručný autor, a tým Ken Follett nepochybne je.

„Vražda, sex a nekresťanské ambície… Follett je očarujúci rozprávač… a jeho fanúšikovia si užijú tento výlet do čias, keď Anglicko ešte nebolo veselé,“ napísal Kirkus a The Washington Post dodáva: „Knihy z kingsbridgeskej série, jednotlivo aj všetky spoločne, ponúkajú detailné rozprávanie o budovaní civilizácie – jej zákonov, mocenských štruktúr, zvykov a presvedčení –, aké pravdepodobne v populárnej literatúre len tak ľahko nenájdete…“

Ken Follett mal dvadsaťsedem rokov, keď napísal román Oko ihly. Tento triler získal ocenenie a stal sa medzinárodným bestsellerom. Po niekoľkých úspešných trileroch prekvapil svojich priaznivcov románom Piliere zeme, v ktorom zachytáva stavbu stredovekej katedrály. Kniha upútala milióny čitateľov po celom svete. Jeho ďalší historický román Na veky vekov je voľným pokračovaním Pilierov a obsadil prvú priečku na zozname bestsellerov v Spojených štátoch amerických, Veľkej Británii, Nemecku, Taliansku, Španielsku a Francúzsku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA