Sociálne siete

Knihy

Príbeh mladej Slovenky a jej úspech vo veľkom svete

Malé jablko je príbeh mladej Slovenky vo veľkom svete, ktorá sa učí narábať s tým, čo doma dostala do vienka: nesmierna pracovitosť, ale zároveň nízka dôvera vo svoje schopnosti; tiež poslušnosť, skromnosť, tak trochu zakríknutosť. Napokon dokázala viac ako mnohí z nás tu, na Slovensku. Katarína Hybenová.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:44

347

Male jablko
Zdroj: Ikar

REKLAMA

BRATISLAVA – O čom je jej príbeh? Elena dokončí postgraduálne štúdium na prestížnej právnickej fakulte v New Yorku a očarená vzrušujúcou metropolou sa rozhodne pre nečakaný zlom vo svojom živote. Odmietne významné postavenie v bratislavskej advokátskej kancelárii a s priateľkou z univerzity si prenajme byt v brooklynskej štvrti Bushwick.

Táto štvrť je drsná, škaredá, nežná a krásna zároveň. Prežíva tam aj neopakovateľný pocit slobody, keď sa prvýkrát cíti sama sebou, môže vyskúšať takmer všetko bez strachu a odsudzovania a prežíva aj lásku s mužom a so ženou.

Bushwick v tých rokoch zaľudnili umelci a naplnil ho bezbrehou kreatívnou energiou. Elena si v kaviarni Tiny Apple nájde svoju komunitu a zamiluje sa do nevšedných ľudí, street artu, nových zážitkov, DYI kultúry, ktorú táto štvrť ponúka. Keď sa zoznámi s megaúspešným choreografom Júliusom Smrekom, stáva sa súčasťou česko-slovenskej imigrantskej komunity. Pod Smrekovým vplyvom sa rozhodne založiť úspešný blog zvaný Girl in Bushwick, ktorý pritiahne pozornosť nadšených followerov, ale aj trolov, ktorí sa s jej úspechom nevedia zmieriť.

Malé jablko je nesmierne zaujímavý a autentický príbeh o dievčati, ktoré vlastnou snahou a vnímavosťou dosiahlo úspech a uznanie vo štvrti, kde pohoreli aj rodení Newyorčania.
Príbeh sa začal ako memoáre, ale postupne sa zmenil na fikciu.

katka

Katarína Hybenová

„V momente, keď som si dala povolenie začať si vymýšľať, nabralo to na intenzite a príbeh sa mi začal formovať,“ prezrádza sympatická autorka. „Z pôvodnej memoárovej formy zostala len jedna kapitola. Tá, kde hlavná hrdinka prvýkrát kráča Bushwickom s realitnou agentkou. Tá zostala takmer nezmenená. Inak som si nadizajnovala postavy a situácie tak, aby som mohla kompaktnou románovou formou povedať to, čo som naozaj chcela a čo mi možno v reálnom živote trvalo si uvedomiť roky.“

Mimochodom, veľmi pekná, trošku minimalistická obálka knihy Malé jablko je dielom grafičky Ľubice Kochanovej. „Z obálky sa veľmi teším a dokonale vystihla dušu príbehu. Dokonca aj ľudia, ktorí príbeh čítali ešte pred publikáciou, sa vyjadrili, že ten príbeh je žltý. Celkovo tá kniha by mala byť krásnym fyzickým objektom… snáď sa mi do Kalifornie, kde žijem dostane skoro,“ dodáva autorka Katarína Hybenová.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA