Sociálne siete

Knihy

Umberto Eco a jeho Tri príbehy

Meno Umberto Eco netreba ani predstavovať. Taliansky autor svetoznámych hitov ako Meno ruže, Foucaultovo kyvadlo, ale aj Pražský cintorín, či Nulté číslo.

Zverejnené:

Upravené: 11. marca 2021 o 10:22

468

tri pribehy
Zdroj: Ikar

REKLAMA

BRATISLAVA – Eca vnímame najmä ako románopisca pre dospelých, ale práve mu vyšla jeho kniha pre deti. Volá sa Tri príbehy a detskému čitateľovi veľmi zrozumiteľne vysvetľuje, ako chápať zásadné problémy našej spoločnosti. Robí to veľmi citlivo, pútavo, dotýka sa takých tém ako hrozba atómovej, jadrovej vojny, objavovanie vesmíru, či ohrozenie životného prostredia. Čiže témy, ktoré sú stále aktuálne, hoci tie príbehy vznikli niekedy v 60-tych rokoch. A to v spolupráci s jeho priateľom, maliarom Eugeniom Carmim.

Raz v noci
sa všetky tíško-tichučko,
opatrne-obozretne vytratili z bômb
a ukryli sa v pivnici.

Ideálna knižka, ktorú si môžete čítať spolu so svojimi deťmi, od 6-7 rokov. Príbehy o ľudskosti, ohľaduplnosti a tolerancii. Sú to akoby bájky, ktoré nádherne dotvoril ilustráciami spomínaný Carmi. A navyše to celé vo vynikajúcom preklade Stanislava Valla. „Umberto Eco bol maximálne jasnozrivý spisovateľ, mysliteľ a filozof, ak si vezmete už prvé dva príbehy Bomba a generál, a Traja kozmonauti, ktoré napísal už v 60.rokoch. Mňa fascinovali všetky tri príbehy, uchvátili ma, lebo ich Eco napísal naozaj nádherne,“ tvrdí prekladateľ S.Vallo.

Atómy uzavreté v jadrovej bombe sa vzbúria proti generálovi, ktorý chce rozpútať vojnu, pričom plánuje použiť obrovský arzenál ukrytý na pôjde.
Traja navzájom súperiaci kozmonauti, Američan, Rus a Číňan, prichádzajú na Mars a stretávajú šesťrukého Marťana, vďaka ktorému sa z nich stanú priatelia.
Márnomyseľný cisár vysiela prieskumníka, aby na malú, šťastnú a nevinnú planétu priniesol civilizáciu.

O tom sú Tri príbehy, ktoré porozprával Umberto Eco, veľký rozprávač a dotvoril Eugenio Carmi, skvelý ilustrátor. Príbehy o nádeji a o vzájomnej úcte. Príbehy o nádeji a o vzájomnej úcte, ktoré vyšli vo vydavateľstve Ikar, v edícii pre deti Stonožka.

Jedného slnečného rána vzlietli zo Zeme,
z troch rozličných miest, tri rakety.

V prvej bol Američan,
ktorý si veselo popiskoval akúsi džezovú skladbičku.

V druhej bol Rus,
ktorý si hlbokým basom nôtil Volga, Volga.

V tretej bol Číňan,
ktorý si spieval prekrásnu pieseň,
ale zvyšným dvom sa zdalo, že zaťahuje falošne.

Každý z nich sa chcel na Mars dostať prvý,
aby sa ukázalo, kto je najlepší.
Lebo Američan nemal rád Rusa
a Rus nemal rád Američana
a Číňan ani jednému, ani druhému vôbec nedôveroval…

Milan Buno, knižný publicista

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA