Sociálne siete

Kultúra

Ministerstvo kultúry finančne podporí neziskové subjekty pôsobiace v kultúre

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 1:06

1055

large Workshop eedd
ZDROJ: Ilustračná foto/Globalnews/Petra Šturdíková

REKLAMA

28. január 2021 13:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry SR (MK SR) poskytne neziskovým subjektom pôsobiacim v kultúre dotáciu. Informovala o tom hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová. O podporu môžu žiadať subjekty, ktoré vznikli pred 1. januárom 2020 a dlhodobo pôsobia v rámci sektora kultúry. Môžu to byť občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie fungujúce ako divadlá, profesionálne hudobné a tanečné telesá, prevádzkovatelia kultúrnych priestorov, organizátori rôznych kultúrnych workshopov a vzdelávania.

Viciaňová vysvetlila, že MK SR záujemcom z vyčlenených peňazí preplatí 20 percent ročných prevádzkových nákladov a 80 percent medziročného rozdielu v príjmoch z kultúrnej činnosti, ktoré zapríčinila pandémia COVID-19. Jeden žiadateľ môže získať maximálne 50-tisíc eur.

„Možnosť predkladať žiadosti chceme spustiť koncom februára, aby ideálne v marci mali prví žiadatelia finančné prostriedky na účtoch,“ uviedol člen Korona tímu MK SR Michal Nižňan. Na pravidlách poskytovania dotácie spolupracovali spolu so zástupcami ministerstva aj predstavitelia nezriaďovanej kultúry. S ministerstvom spolupracuje aj Veronika Gabčíková z Klubu nezávislých divadiel, Zuzana Mišáková z Mestského divadla Trenčín či Nina Vidovencová z Iniciatívy Stojíme pri kultúre. Rezort pracuje aj s Michalom Klembarom zo Združenie Anténa – sieť pre nezávislú kultúru, Danielom Ontkom z Divadelného centra a zástupcom Hudobnej únie Slovenska Andrejom Wernerom z Preßburger Klezmer Band.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA