Sociálne siete

Kultúra

Ministerstvo kultúry SR vypísalo výberové konanie na riaditeľa Kunstahalle Bratislava

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 13:14

1110

afd

REKLAMA

4. október 2020 09:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 3. októbra (SITA) – Nový riaditeľ Kunsthalle Bratislava (KHB) by mal dbať na to, aby inštitúcia reagovala na trendy vo vizuálnom umení a spolupracovala s partnermi s rôznych oblastí. Ministerstvo kultúry (MK) SR vypísalo tento týždeň výberové konanie na riaditeľa KHB, ktoré sa bude riadiť novou ministerskou smernicou. Tá by mala zabezpečiť férový, otvorený a transparentný postup. Ako agentúru SITA informovala vedúca Oddelenia komunikácie a protokolu MK SR Tatiana Majerská, záujemcovia sa môžu prihlásiť do 24. októbra. Potencionálny kandidát by na pozíciu nastúpil začiatkom nového roka.

Majerská uviedla, že v súvislosti s pandémiou od budúceho vedenia KHB ministerstvo očakáva aj inovatívne riešenia, ktoré by priniesli rozvoj vizuálneho umenia a jeho dostupnosť verejnosti aj v čase obmedzení. V projekte riadenia a rozvoja kunstahlle by mal uchádzač ukázať, ako bude pod jeho vedením inštitúcia živým priestorom pre zážitky zo súčasného vizuálneho umenia a otvorená pre umelcov a tvorivé myšlienky zo Slovenska aj zo sveta s cieľom posilnenia postavenia domáceho umenia v medzinárodnom kontexte. Inštitúcia by sa mala okrem reagovania na nové trendy a spoluprácu aj naďalej venovať vzdelávacím projektom či svojej vydavateľskej činnosti. Nový riaditeľ sa spolu s ministerstvom kultúry zapoja do rozvoja politiky vizuálneho umenia v rámci pripravovanej stratégie rezortu do roku 2030.

Kunsthalle Bratislava je od začiatku roku 2020 samostatnou štátnou príspevkovou organizáciou ministerstva kultúry v oblasti súčasného vizuálneho umenia. Jej vedením bola od januára 2020 dočasne poverená Nina Vrbanová. Z oznámenia výberového konania KHB vyplýva, že inštitúcia v tomto roku využíva na svoje aktivity zo štátneho rozpočtu 400-tisíc eur. Na správu a prevádzku ide 389 380 eur a na vzdelávaciu činnosť je vyčlenených 5 000 eur. Pre edičnú a publikačnú činnosť bolo vyčlenených 5 620 eur. KHB bola od roku 2014 do 2019 bez právnej subjektivity súčasťou rozpočtu najprv Národného osvetového centra a od roku 2016 Slovenskej národnej galérie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA