Sociálne siete

Kultúra

Na festivale Viva Musica! sa predstavia aj dva hudobné objavy

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 13:30

1741

large vivamusica meta image  edefc

REKLAMA

27. júl 2020 06:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 27. júla (SITA) – Na 16. ročníku medzinárodného festivalu Viva Musica!, ktorý sa v tomto roku uskutoční na viacerých miestach v Bratislave od 1. do 28. augusta a prinesie dvanásť koncertov v podaní slovenských umelcov, sa predstavia aj dva hudobné objavy.

Desiatku doteraz zverejnených koncertov festivalu dopĺňajú dve ďalšie zaujímavé mená, informoval agentúru SITA Matúš Maderič zo spoločnosti Viva Musica! agency. Na oba tieto koncerty bude vstup voľný.

Trinásteho augusta na Námestí pri Eurovea sa predstaví multiinštrumentalistka Lenka Molčányiová, ktorá sa rovnako virtuózne pohybuje na poli klasickej hudby i džezu. Vyštudovala hru na zobcovej flaute vo Florencii a v Lipsku, absolvovala niekoľko majstrovských kurzov v interpretácii barokovej hudby a je zároveň čerstvou absolventkou džezového štúdia na VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe, kde študovala hru na saxofóne. Po úspešnom ukončení štúdií sa opäť vracia na Slovensko, kde už v súčasnosti pôsobí v niekoľkých hudobných zoskupeniach. „Už počas mojich zahraničných štúdií starej hudby a džezu som rada miešala tieto dva štýly, keďže ich spája umenie improvizácie. V triu s huslistom Jánom Kružliakom a klaviristom Milošom Bihárym sa na koncerte predstavím vlastnými aranžmánmi skladieb barokových a džezových autorov ako Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Claude Bolling či Oscar Peterson. V programe budú aj originálne podoby diel, ktoré však v tomto nástrojovom obsadení nadobudnú iný charakter,“ prezradila Lenka Molčányiová.

O týždeň neskôr, vo štvrtok 20. augusta sa na Námestí pri Eurovea predstaví slovenská speváčka Kristína Mihaľová, ktorá tvorí duo s gitaristom Jakubom Šedivým a sú absolútnym hudobným objavom tejto sezóny. Len pred pár dňami pritom pod pseudonymom Kristin Lash & Jakob Grey vydali debutový album Sleepin‘ With the Lights On. „Je pre nás veľkou cťou a potešením, že môžeme byť súčasťou tak prestížneho festivalu, akým je Viva Musica!. Predstavíme naše autorské skladby z debutového albumu v špeciálnom obsadení so skvelými umelcami. Momentálna situácia vo svete nám ukázala, ako všetci cítime potrebu stretávať sa a prežívať veci spolu. Kontakt so živým publikom je pre nás nenahraditeľný, a preto sa veľmi tešíme, že vám budeme môcť predstaviť to, na čom sme v poslednej dobe pracovali,“ povedali o koncerte Kristína a Jakub. Piesne z albumu predstavia v koncertnej premiére s perkusiami a sláčikovou sekciou a koncert tak nadviaže na líniu obľúbených symphony sessions, v rámci ktorých Viva Musica! festival spája umelcov z neklasickej hudobnej scény s orchestrom alebo s iným klasickým ansámblom.

Napriek tomu, že limitované kapacity niektorých koncertov festivalu sú už teraz vypredané, v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie organizátori avizujú možné dodatočné pridanie miest do predaja tesne pred koncertami. Budú o tom informovať prostredníctvom svojho festivalového profilu na www.facebook.com/vivamusicafestival a na webstránke www.vivamusica.sk.

Prehľad koncertov 16. ročníka festivalu Viva Musica!:

  1. augusta – Karvay, Patkoló, Buranovský, Nádvorie Starej radnice
  2. augusta – Martin Adámek: Recitál, Záhrada Domu Albrechtovcov
  3. augusta – Peter Mazalán: Zimná cesta, Záhrada Domu Albrechtovcov
  4. augusta – Lenka Molčányiová: Baroque Goes Jazz, Námestie pri Eurovea (voľný vstup)
  5. augusta – Astor Piazolla: Tango Nuevo, Námestie Nežnej revolúcie (voľný vstup)
  6. augusta – Gertler, Bradshaw, Nádvorie Starej radnice
  7. augusta – Stroon & VJ Kubriel, Záhrada Domu Albrechtovcov
  8. augusta – Kristin Lash & Jakob Grey, Námestie pri Eurovea (voľný vstup)
  9. augusta – Vladimír Godár: Querela Pacis, Dóm sv. Martina
  10. augusta – Paľa, Fančovič, Zrkadlová sieň
  11. augusta – Juraj Bartoš: Classics & Jazz, Nádvorie Starej radnice
  12. augusta – Ľubica Čekovská: Portrét, Stará tržnica

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA