Sociálne siete

Šport

Autor hetriku proti Brazílii Paolo Rossi podľahol nevyliečiteľnej chorobe

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 21:20

220

large Paolo Rossi ccdad
ZDROJ: Na archívnej snímke z roku 1982 sa Paolo Rossi teší z gólu, SITA/AP Photo

REKLAMA

10. december 2020 14:12 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Záver roka nepraje futbalovým legendám. Po famóznom Argentínčanovi Diegovi Maradonovi a jeho krajanovi Alejandrovi Sabellovi odišiel na druhý svet aj niekdajší skvelý taliansky futbalista Paolo Rossi. Mal 64 rokov a dôvodom jeho skonu mala byť nevyliečiteľná choroba. Podľa talianskej agentúry ANSA a denníka Gazzetta dello Sport smrť majstra sveta z roku 1982 potvrdila jeho manželka Federica Cappellettiová. Informuje o tom aj portál ORF.

Paolo Rossi sa so 6 gólmi stal najlepším strelcom majstrovstiev sveta v roku 1982 v Španielsku. Zároveň sa na tomto šampionáte stal aj najlepším hráčom a zdvihol nad hlavu víťazný pohár. Pamätný je jeho hetrik do siete Brazílie (3:2), ktorý zabezpečil Talianom postup do semifinále. Neskôr vo finále proti vtedajšej Nemeckej spolkovej republike otvoril skóre a Taliani sa po výhre 3:1 tešili z tretieho titulu majstra sveta. V drese Talianska Rossi odohral 48 zápasov a strelil 20 gólov. V roku 1982 sa stal držiteľom Zlatej lopty, ktorá sa vtedy udeľovala najlepšiemu futbalistovi Európy. Na klubovej úrovni si obliekal dresy Juventusu Turín, AC Milána, Vicenzy, Perugie aj Hellasu Verona.

Velikán Pelé pred 16 rokmi označil Rossiho za jedného zo 125 najlepších žijúcich futbalistov na svete. V špeciálnom rebríčku Zlatého jubilea UEFA z toho istého roku obsadil medzi Európanmi 12. priečku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA