Sociálne siete

Šport

Flachau je pre Petru Vlhovú špecifický

Flachau je pre Petru Vlhovú špecifický

Zverejnené:

Upravené: 12. januára 2021 o 9:41

289

large vlhova fe
ZDROJ: Petra Vlhová, SITA/AP Photo/Alessandro Trovati

REKLAMA

12. január 2021 09:32 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Bolo to radosti pred piatimi rokmi, keď sa vo Svetovom pohári v zjazdovom lyžovaní zrodil z pohľadu slovenského lyžovania historický moment. Druhý triumf Veroniky Velez-Zuzulovej v rozpätí štyroch dní v slalome vo Flachau doplnila tretím miestom Petra Vlhová. Vôbec po prvý raz sa dve Slovenky usmievali z pódia pre tri najlepšie lyžiarky v bojoch o krištáľové glóbusy. Kým vystúpili na zaslúžené stupne víťazov, hádzali rybičky do snehu pred natešenými stovkami slovenských fanúšikov. A tisícky Rakúšanov sa pridávali v súhlasnej obdivnej symfónii.

Pre 20-ročnú Vlhovú to bolo vtedy len tretie pódium v kariére, po úvodnom triumfe v Aare druhýkrát tretie miesto. Prešlo päť rokov a 25-ročná Liptáčka sa predstaví vo Flachau ako najväčšia favoritka na víťazstvo. Neoprávňujú ju k tomu len triumfy z posledných dvoch rokov, ale aj ďalšie dôležité faktory. Po 13 pretekoch je suverénne na čele Svetového pohára, pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou vedie s náskokom 119 bodov. Ešte výraznejšia je Vlhovej nadvláda v slalome. V disciplíne s najhustejšie osadenými bránkami síce nedávno v Semmeringu skončila „až“ štvrtá, ale inak vyhrala zostávajúcich šesť slalomov od Záhrebu 2020 po Flachau 2021. Slalom v rodisku rakúskej zjazdárskej legendy Hermanna Maiera je špecifický aj v tom, že sa jazdí večer a druhé kolo dokonca v najneskoršom čase z celého Svetového pohára – od 20.45 h.

Dvakrát po sebe výhra, ale aj vypadnutie

„Flachau je pre mňa špecifický. Dvakrát po sebe som tu síce vyhrala, ale predtým dva roky po sebe vypadla. Nemôžem povedať, že som to tu neznášala. Spomienky však boli zlé. Dokázala som sa však cez to preniesť a už sa sem vraciam rada,“ uviedla Petra Vlhová pre RTVS. „Máme za sebou pár dobrých tréningov a sme pripravení. Predpoludním pred pretekmi si trochu oddýchneme. Uvidíme, aká bude snehová podložka a podľa toho sa zariadime,“ podotkol tréner Livio Magoni.

Velez-Zuzulová bola pri triumfoch Vlhovej vo Flachau z rokov 2019 a 2020 už v úlohe expertky RTVS. A aj do tretice je na mieste činu s mikrofónom v ruke, hoci tentoraz budú z dôvodu protiepidemických opatrení chýbať tisícky fanúšikov v cieľovom priestore, ktoré dodávali večerným pretekom neopakovateľnú atmosféru. „Moje spomienky sú najkrajšie na naše prvé spoločné pódium. Veľmi sme chceli zažiť tento moment a podarilo sa nám to. Ešte aj po rokoch je príjemné si pozrieť tieto obrázky, lebo na rozdiel od pretekov už vidím aj všetko, čo sa dialo okolo nás,“ pripomenula Velez-Zuzulová.

Jednou z tradične najväčších súperiek Vlhovej vo Flachau bude Američanka Mikaela Shiffrinová. V tejto sezóne už síce nie je taká suverénna v slalome ako v uplynulých sezónach, ale v tomto vychytenom rakúskom stredisku ako jediná z aktívnych pretekárok vyhrala trikrát (2013, 2014, 2018). Slovenka sa teda v prípade utorkového triumfu na ňu dotiahne. Prvé kolo slalomu vo Flachau sa začne o 18.00 h, druhé kolo s 30 najlepšími má naplánovaný štart o 20.45 h. Vlhová bude mať v prvom kole na hrudi dvojku, Shiffrinová päťku, domáca favoritka Liensbergerová šestku a Gisinová sedmičku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA