Sociálne siete

Šport

Milovníci behu sa potešia. Wings for Life World Run už v máji 2021

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 23:32

235

large Darren Wheeler Red Bull Content Pool dafc
ZDROJ: Darren Wheeler/Red Bull Content Pool

REKLAMA

18. november 2020 15:19 Martina Baumann

BRATISLAVA (GlobalNews.sk) – Bežci, ale i nebežci, všetci priaznivci pohybu sa môžu tešiť na budúcoročné podujatie v máji. Charitatívny beh bez cieľovej čiary s názvom Wings for Life World Run sa uskutoční aj v roku 2021, konkrétne v nedeľu 9. Mája 2021. Začiatok je naplánovaný na 13.00 a opäť má tú istú myšlienku „Vo všetkých kútoch sveta budeme behať pre tých, ktorí behať nemôžu“.

A kedy sa to všetko začalo? Wings for Life World Run komunita sa začala formovať už v roku 2014, pričom počas uplynulých ročníkov sa do globálneho behu zapojilo 700 000 účastníkov. Spoločne sa podarilo odbehnúť sedem miliónov kilometrov a pre nadáciu Wings for Life vyzbierať takmer 30 miliónov eur. Vďaka príspevkom mohla nadácia podporiť 239 výskumných projektov v 13 krajinách.

S aplikáciou sa da bežať kdekoľvek

Moderné technológie opäť uľahčia celkovú registráciu. „Či už ste bežec alebo vozičkár, či si v pohodovom tempe plánujete prejsť päť kilometrov, alebo si trúfate na maratón, v máji vždy štartujete s celým svetom a stávate sa súčasťou jedného z najväčších charitatívnych behov,“ informuje Red Bull, organizátor, vo svojej tlačovej správe. A tak od druhého ročníka sa do tejto akcie môže každý zapojiť aj prostredníctvom aplikácie. „Appka je pripravená pre všetkých účastníkov, ktorí nemajú možnosť postaviť sa na hromadný štart a stiahnuť si ju môžete cez App Store alebo Google Play,“ informuje ďalej organizátor.

Štartovné poputuje v celej výške nadácii

Štartovné, ktoré je v prípade App Runu 15 eur, ide v plnej výške priamo nadácii Wings for Life. Tá získané finančné prostriedky rozdeľuje medzi prebiehajúce výskumy a klinické štúdie zamerané na liečbu poranení miechy: „Podpora, ktorú dostávame, je neskutočná! Wings for Life World Run je dôležitým podujatím pre našu nadáciu. Sme nesmierne radi, že práve v týchto časoch izolácie môžeme ľudí z celého sveta spojiť a bežať spolu pre dobrú vec,“ hovorí Anita Gerhardter, CEO nadácie Wings for Life.

Registrácia je spustená a na prvých 10-tisíc prihlásených čaká aj bežecké tričko. Viac info nájdete na redbull.sk/worldrun a wingsforlifeworldrun.com. Na Slovensku je zatiaľ registrácia spustená na organizované App Runy v Trnave a Žiline a na individuálny beh s aplikáciou.

A aké štatistiky priniesol posledný ročník, ktorý sa konal tento rok? Siedmy ročník Wings for Life World Run si 3. mája 2020 vďaka aplikácii celosvetovo odbehlo viac ako 77 000 účastníkov, z toho takmer 700 ľudí sa zapojilo na Slovensku. V Bratislave, Piešťanoch, Nitre, na Liptove aj v Západných Tatrách, v Košiciach a v ďalších mestách a dedinách. Zo slovenských bežcov najdlhšie virtuálnemu stíhaciemu vozidlu v appke odolával Peter Kováč, ktorý odbehol 51,72 km a ženskú kategóriu ovládla Martina Burzová s 34,91 km. Globálnymi šampiónmi sa stali Angličan Michael Taylor (69,92 km) a Ruska Nina Zarina (54,23 km). Na štarte boli aj Jana Dukátová, Jakub Grigar, Gabriel Švajda, ale aj Dominik Thiem, Marcel Hirscher a ďalší ambasádori.

Wings for Life World Run sa každý rok beží v máji v rovnakom čase a na celom svete. Časové pásma nehrali žiadnú úlohu, pretože myšlienka bola jasná. „V niektorých krajinách práve vychádza slnko, v iných sa beží potme, no vždy s rovnakou myšlienkou – bežať pre tých, ktorí behať nemôžu,“ hovorí ďalej tlačová správa k eventu.

Sto percent z každého štartovného poplatku a príspevku podľa organizátora ide priamo neziskovej nadácii Wings for Life. Spomínaná nadácia od roku 2004 podporuje výskumné projekty, ktoré hľadajú spôsob liečby poranenej miechy, aby tak pomohli miliónom ľudí odkázaných na invalidný vozík. V roku 2018 sa tiež vedcom zo Švajčiarska podaril prelomový pokrok vo výskume, vďaka klinickej štúdii STIMO. Za uplynulých 16 rokov podporila nadácia celkovo 239 projektov v 13 krajinách.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA