Sociálne siete

Šport

MOV zváži opatrenia voči Bielorusom za možné porušenie Olympijskej charty

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 22:56

197

large Belarus Protests  bfebafbefbaaeccbba fbeb
ZDROJ: Ilustračné foto/AP Photo

REKLAMA

26. november 2020 10:30 SITA, redakcia

LAUSANNE – Medzinárodný olympijský výbor (MOV) začal formálne konanie voči predstaviteľom Bieloruského olympijského výboru. Ide o reakciu na viacero rozsiahlych správ o tom, že sa podieľali na stíhaní športovcov vo svojej krajine, ktorí sa akoukoľvek formou zapojili do podpory protestov proti sporným prezidentským voľbám z leta 2020. Prezidentom Bieloruského olympijského výboru je už 23 rokov aktuálny autoritársky líder Alexander Lukašenko. „Začali sme konať, keďže vzrastá počet znepokojujúcich správ týkajúcich sa športovcov, funkcionárov a celého športu v Bielorusku,“ uviedli predstavitelia MOV.

Obyvatelia Bieloruska od augusta pravidelne protestujú proti výsledkom prezidentských volieb, ktorých suverénnym víťazom sa mal stať Lukašenko. Do zhromaždení sa zapájajú aj športovci, nejeden z nich za to skončil za mrežami. Mnohý spomenuté voľby považujú za zmanipulované, ich výsledky neuznávajú ani vo svete.

MOV tiež uviedol. že zváži bližšie nešpecifikované „opatrenia alebo sankcie“ voči Bieloruského olympijského výboru za možné porušenie Olympijskej charty.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA