Sociálne siete

Šport

Peter Sagan má v najdlhšej etape poslednú šancu obrať Démara o cyklámenový dres

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 23:43

692

large TMT Ctxn FQP Hw Jv G Dw W Ykw  Peter Sagan pred  etapou e

REKLAMA

23. október 2020 11:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 23. októbra (SITA) – Peter Sagan má na Giro d’Italia za sebou dva náročné dni v Alpách a pred sebou poslednú šancu ešte niečo urobiť v boji o cyklámenový dres. Na pelotón 103. ročníka slávnych pretekoch čaká posledná šprintérska, ale zároveň najdlhšia etapa tohtoročnej edície – 258 km z Morbegna do Asti na severozápade Talianska. Líder bodovacej súťaže Arnaud Démare má pred ňou náskok 37 bodov pred Petrom Saganom.

Cyklisti sa dostanú maximálne do výšky 285 m nad morom a keďže v nohách budú mať dve náročné alpské skúšky, nečaká sa ani veľký záujem o úniky. Ak sa aj nejaký uskutoční, šprintérske tímy by sa mali postarať o jeho zlikvidovanie. Aj preto by sa mal v závere na širokej ceste v Asti odohrať hromadný šprint väčšej skupiny pretekárov. Šprintérska prémia o body príde na rad vo Vigevane na 146. km, záverečných 5 km cyklisti absolvujú už v uliciach mesta Asti. „Pred vstupom do záverečného kilometra na pelotón čaká séria kruhových objazdov a potom ostrá ľavotočivá zákruta. Potom rýchlo ešte jedna zákruta doprava a 550 m dlhá rovinka až do cieľa,“ napísal špecializovaný portál Cyclingnews.

Podľa portálu VeloMotion je jednoznačný favorit na víťazstvo v 19. etape Démare. Oprávňujú ho k tomu štyri etapové triumfy v tohtoročnej edícii Giro d’Italia a najmä silný šprintérsky tím, ktorý mu na dlhej rovinke pred cieľom dokáže utvoriť požadovanú pozíciu. „V šprinte na plochom profile nemá na tohtoročnom Giru konkurenta. Vyhral už štyri etapy a zrejme zvíťazí aj po piaty raz a poistí si bodovaciu súťaž,“ napísal portál velomotion.de.

Ak chce Sagan (Bora-Hansgrohe) ešte pomýšľať na triumf v bodovacej súťaži a zmazať 37-bodové manko na súpera zo stajne Groupama-FDJ, musí výrazne zabodovať v cieli aj na šprintérskej prémii. Za víťazstvo v etape sa dáva 50 bodov, za druhé miesto 35 a za tretie 25. Víťaz na prémii získa 12 bodov. Pozoruhodné je, že pred rokom Démare rovnako viedol bodovaciu súťaž na Gire, ale v poslednej šprintérskej, resp. menej zvlnenej etape o cyklámenový dres prišiel. Vtedy to bola 18. etapa a Saganov stajňový kolega Pascal Ackermann ho vďaka druhému miestu v cieli predstihol o 13 bodov. Démarovi však nevyšiel záverečný šprint a skončil až ôsmy.

„Nebol som schopný šprintovať a som veľmi sklamaný z výsledku. Ale nepáči sa mi, že z jedného dňa na druhý som sa stal neschopným cyklistom, lebo som stratil dres. Dali sme do toho všetko, aby sme vyhrali bodovaciu súťaž, ale Giro trvá tri týždne,“ priznal vtedy sklamaný Démare, citoval ho aj portál cycling-info.sk.

Pôvodné články:
https://www.velomotion.de/
https://www.cyclingnews.com/

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA