Sociálne siete

Šport

Radosť Slovákov nad výhrou proti Škótom a nádej na zotrvanie v B-divízii

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 23:36

252

large futbal SR Skotsko beb

REKLAMA

15. november 2020 18:17 SITA, redakcia

TRNAVA – Slovenskí futbaloví reprezentanti dosiahli prvé víťazstvo v aktuálnej edícii Ligy národov. Na Štadióne Antona Malatinského v Trnave v rámci 5. kola tejto súťaže zdolali Škótov 1:0 (1:0). Jediný gól zápasu, ktorý sa hral bez divákov, strelil v 31. min Ján Greguš po prihrávke Petra Pekaríka. Slováci dosiahli v roku 2020 prvé víťazstvo za 3 body v riadnom hracom čase a uchovali si šancu na záchranu v B-divízii LN.

„Som rád, že sme do zvládli ako mužstvo. Že som strelil gól ja, nebolo dôležité. Najlepšia možnosť bola vystreliť a strelil som gól. Vedeli sme, že fyzicky to bude ťažký zápas. Hrali sme proti veľmi kvalitnému mužstvu. Odmakali sme to na sto percent, ale myslím si, že v ďalšom zápase budeme pripravení. Nastúpili sme v novom rozostavení, som rád, že nám to vyšlo,“ uviedol strelec gólu Ján Greguš pre RTVS.

Slováci majú v tabuľke 2. skupiny B-divízie LN 4 body. Stále sú poslední, ale na jeden bod sa dotiahli na Izraelčanov na treťom mieste. Tí však majú k dobru večerný zápas v Česku. Na zverencov trénera Štefana Tarkoviča čaká posledné vystúpenie v LN o tri dni práve v Plzni proti Česku.

Základná zostava Slovenska sa zhodovala na siedmich postoch s tou, ktorá vybehla vo štvrtkovej baráži o ME proti Severnému Írsku v Belfaste. Od začiatku vybehli brankár Marek Rodák, obrancovia Peter Pekarík, Ľubomír Šatka a Milan Škriniar, stredopoliari Juraj Kucka, Marek Hamšík a Ondrej Duda. K nim sa pridali v obrane Róbert Mazáň, v strede poľa Patrik Hrošovský a Ján Greguš a v útoku strelecký žolík z Windsor Parku Michal Ďuriš. Slováci nastúpili v netradičnom rozostavení 4-3-2-1 s prevahou hráčov v strede poľa, ale chýbala im väčšia podpora z krídelných priestorov. Z nich viac hrozil súper.

Veľkú príležitosť Škóti nepremenili

Už v 5. min Kucka prvýkrát vyskúšal pozornosť škótskeho brankára Craiga Gordona. Na druhej strane Rodák zasiahol po strele Ryana Christieho. V 16. min sa Škóti ocitli vo veľkej príležitosti, ale Šatka v poslednej chvíli odvrátil na roh strelu Olivera McBurnieho. Po polhodine hry Greguš otvoril skóre strelou približne z 22 m, loptu mu predtým naservíroval Pekarík. Lopta si našla miesto vedľa pravej žrde škótskej bránky aj zásluhou teču jedného z obrancov hostí. V 43. min mohol vyrovnať Stuart Armstrong, ale jeho strela povedľa Rodáka neskončila v bránke Slovenska.

V druhom polčase začali pribúdať žlté karty najmä na slovenskej strane. Po hodine hry prišla ďalšia veľká škótska šanca. Aktívny Kevin Tierney našiel centrom hlavu Kennyho McLeana, ale jeho pokus bravúrne zneškodnil Rodák. Na druhej strane zdiaľky nebezpečne vypálil Hrošovský, ale tesne minul škótsku bránku. S pribúdajúcim časom vrcholila snaha Škótov o vyrovnanie. V nadstavenom čase vyskúšal ešte Rodákovu pozornosť dvakrát striedajúci Griffiths, ale prvej prehre Škótov v LN nezabránil. Napriek tomu zverenci Steva Clarka s 10 bodmi zostali na čele 2. skupiny.

Liga národov, 2. skupina B-divízie:
Slovensko – Škótsko 1:0 (1:0)
Gól: 31. Greguš. ŽK: 44. Kucka, 56. Pekarík, 65. Duda, 78. Mazáň, 88. Rusnák – 30. Armstrong, 41. J. McGinn, 90.+ Christie
Rozhodovali: Kovács – Marinescu, Artene, Fesnic (všetci Rum.), bez divákov

Zostavy:
Slovensko: Rodák – Pekarík, Šatka, Škriniar, Mazáň – Kucka (61. Lobotka), Hrošovský, Greguš – Duda, Hamšík (67. Rusnák) – M. Ďuriš (90+. Šafranko)
Škótsko: Gordon – Considine (68. Griffiths), Cooper, McKenna, Tierney – Palmer, McGinn, McLean – Christie, McBurnie, Armstrong (87. Shankland)

Aktualizácia 16. novembra 13:00 h:

Tréner Clarke chválil aj napriek prehre, Daily Record napísal, že Škóti neuspeli v Slovinsku

Každá prehra je sklamanie, ale v našej hre som videl veľa pozitív. Strata na Slovensku rozhodne nie je krok späť. Hrali sme proti kvalitnému súperovi. To sú slová trénera škótskej futbalovej reprezentácie Steva Clarka po trnavských 0:1. Čerstvý účastník majstrovstiev Európy nastúpil s ôsmimi zmenami v zostave oproti súboji v Belehrade, v ktorom si proti Srbom Škóti vybojovali účasť na budúcoročnom kontinentálnom vrchole – prvýkrát po 24 rokoch. Škóti na Slovensku prišli o sériu deviatich zápasov bez prehry.

„V našej hre bolo viac svetlých momentov, náš výkon bol naozaj dobrý. Cítim vzájomnú podporu vo vnútri mužstva, sme dostatočne zomknutí. A že Oli McBurnie nepremenil niekoľko svojich šancí? Ak bude naďalej tvrdo pracovať, odmena sa dostaví. Tento veľký muž si len musí veriť. Naďalej má podporu celého tímu. Dnes z toho bola tesná prehra, ale nabudúce sa to môže otočiť po takomto výkone,“ zdôraznil Clarke, cituje ho denník Daily Record.

Mimochodom, toto škótske periodikum si pomýlilo nedeľňajšieho súpera Škótov, keď napísalo vetu: „Clarkova dlhá séria bez prehry sa skončila v Slovinsku. Teraz musíme vyhrať v Izraeli, aby sme si zabezpečili prvé miesto v skupine a účasť v play-off o majstrovstvá sveta.“

Aj slovenský tréner Štefan Tarkovič vyzdvihol kvalitu súpera. „Chvíľu nám trvalo, kým si všetko sadlo v novom hernom systéme, ktorý sme skúšali. Zápas bol veľmi kvalitný a víťazstvo je cenné. Potešil ma prístup hráčov aj spôsob, akým riešili niektoré situácie. Rodák rozhodol o našom víťazstve zneškodnením šancí súpera, vnímam nás však ako tím, k príprave mu pomohli ďalší dvaja brankári z kádra. Musím vyzdvihnúť mentálne nastavenie všetkých našich hráčov,“ skonštatoval Tarkovič podľa webu SFZ.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA