Sociálne siete

Šport

Rashford dostane špeciálne ocenenie od BBC. Anglický futbalista nasýtil viac ako milión detí

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 22:52

270

large Marcus Rashford efe
ZDROJ: Anglický futbalový reprezentant Marcus Rashford, SITA/AP Photo/Cath Ivill

REKLAMA

26. november 2020 14:19 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Anglický futbalový reprezentant Marcus Rashford je druhý najlepší strelec Ligy majstrov a jedna z ofenzívnych zbraní Manchestru United. Jeho ľudský prínos však presahuje futbalové trávniky. Ide o jeho nezištnú pomoc pri rozširovaní povedomia o potravinovej chudobe detí vo Veľkej Británii. Rashfordova tohtoročná kampaň vyústila do toho, že 1,3 milióna detí v Anglicku si mohlo počas letných prázdnin uplatniť nárok na bezplatné školské stravné lístky. Aj preto bude 23-ročný útočník laureátom špeciálneho ocenenia v rámci šouprogramu Osobnosť športu v BBC. Ceny udelia naživo 20. decembra na BBC One.

BBC tiež uvedie dokumentárny film o výnimočnom futbalistovi, ktorý počas pandémie COVID-19 úspešne bojoval za to, aby vláda poskytla chudobným deťom stravu zdarma. Porota šou jednomyseľne súhlasila s tým, že Rashfordove úspechy mimo trávnika by mali byť ocenené špeciálnym spôsobom. Britská vláda v reakcii aj na iniciatívu Rashforda v novembri prijala rozhodnutie na podporu detí z chudobných rodín a to vo výške 400 miliónov libier. Rashford v minulosti neraz spomínal na smutné príbehy z detstva, ako jeho rodina trpela hladom. Zároveň sa jej poďakoval za veľkú obetu, že vôbec mohol pokračovať vo futbalovej kariére.

„Toto ocenenie je pocta výnimočnému mladému mužovi. Marcusova snaha pomáhať deťom v ťažkej situácii, v ktorej bol kedysi aj on, je obdivuhodná. Náš panel odborníkov sa zhodol, že si zaslúži uznanie,“ vyhlásila riaditeľka športovej sekcie BBC Barbara Slaterová.

Televízny dokument o Rashfordovi a jeho pohnútkach pre kampaň na pomoc deťom odvysiela BBC One 21. decembra. Dokument divákom priblíži, ako Rashford pozitívne ovplyvnil rozhodnutie vlády poskytnúť finančné úľavy domácnostiam s viac ako 1,7 mil. detí. „Marcusa Rashforda dobre poznáme z futbalového ihriska, ale náš dokument ponúkne hlbšiu sondu do duše muža, ktorý sa rozhodol pomáhať takým ušľachtilým spôsobom,“ uviedla šéfka komisie BBC pre dokumentárne filmy Clare Silleryová.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA