Sociálne siete

Šport

SLA už nemá štatút národného športového zväzu, Vlhová a zvyšok vystúpi

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 22:12

238

large karol kucera fb deda
ZDROJ: Vládny splnomocnenec pre šport Karol Kučera, FB Karol Kučera

REKLAMA

1. december 2020 12:28 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky odobralo Slovenskej lyžiarskej asociácii (SLA) štatút národného športového zväzu. Slovenské lyžovanie bude po dohode s Medzinárodnou lyžiarskou federáciou dočasne patriť pod správu Slovenského olympijského a športového výboru. A to až dovtedy, kým sa nevymenuje nový národný športový zväz, ktorý by reprezentoval záujmy lyžiarskej rodiny na Slovensku.

„Boj za očistu Slovenska pokračuje a aj šport nie je výnimkou. Ak by orgány kontroly v športe fungovali tak, ako by mali a hrubo nezanedbávali svoju prácu a povinnosti, nemuselo by dochádzať k toľkým podnetom, či nezodpovedaným otáznikom. V SLA to už zašlo tak ďaleko, že takmer celé lyžiarske hnutie je rozhodnuté opustiť svoju národnú lyžiarsku asociáciu a prestúpiť do nového Zväzu slovenského lyžovania. Sú to zástupcovia jednotlivých lyžiarskych disciplín, lyžiarske kluby so svojou základňou a aj reprezentanti na čele s Petrou Vlhovou. Aj preto sa vlak nakoniec pohol a Ministerstvo školstva odoberá SLA štatút národného športového zväzu,“ informoval vládny splnomocnenec pre šport Karol Kučera na svojom facebookovom profile.

Kučera pridal aj želanie pre všetkých lyžiarov Slovenska na čele s líderkou Svetového pohára Petrou Vlhovou. „Želám celej lyžiarskej obci, aby sa ich tento negatívny priebeh dotkol čo najmenej. Najmä Petre Vlhovej, ktorá má fantasticky rozbehnutú sezónu a potrebuje sa sústrediť na svoju prípravu a výkony, aby nás mohla čo najlepšie reprezentovať,“ dodal niekdajší skvelý tenista.

Vyjadril sa k tomu aj otec Petry Vlhovej. „Trápim sa dvanásť rokov. Som rád, že by sa malo niečo udiať. Štát by si mal uvedomiť, že nás nemôže riešiť jeden človek a ešte k tomu Talian. Musí to skončiť. Musí začať riešiť šport, deti, juniorov,“ povedal Igor Vlha podľa tvnoviny.sk.

SOŠV stojí na strane športovcov

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) stojí na strane športovcov. Také je vyjadrenie výboru smerom k treniciam v slovenskom lyžovaní, konkrétne medzi vedením Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) a nespokojnou časťou z úseku alpských disciplín. Zjazdári v utorok avizovali vystúpenie 46 športových klubov zo štruktúr SLA, dôvodom majú byť dlhoročné problémy lyžiarov s vedením. Odchod avizovali aj piati zo šiestich členov predsedníctva úseku alpských disciplín a jeden člen predsedníctva SLA.

„Tak, ako niekoľkokrát v minulosti, aj dnes sa stavia Slovenský olympijský a športový výbor ako strešná organizácia športu na stranu športovcov – lyžiarov. Nie je to tak dávno, čo sme podporili lyžiarku Veroniku Velez Zuzulovú, sestry Ivonu a Paulínu Fialkové či akvabelu Viktóriu Reichovú. Je našou povinnosťou podporovať slovenských športovcov a vytvárať im vhodné podmienky na ich profesionálny športový rast a na úspešnú reprezentáciu Slovenska na domácich aj svetových podujatiach. Aktuálna situácia v Slovenskej lyžiarskej asociácii je prirodzeným vyústením dlhodobých sporov medzi športovcami a športovými funkcionármi. V nadchádzajúcom období bude našou prioritou dôsledne analyzovať príčiny tohto nelichotivého stavu v SLA s cieľom zjednať nápravu,“ uvádza SOŠV vo svojom stanovisku.

„Pre stabilitu športovcov – lyžiarov, ktorí sú na začiatku zimnej športovej sezóny, bude dôležité vyslať jasný a pozitívny signál, že športové hnutie na čele so SOŠV je na ich strane. Urobíme všetko preto, aby vyhral predovšetkým šport, ale nemôžeme dlhodobo nahrádzať národný športový zväz, ktorý je zodpovedný za rozvoj športového odvetvia. Ubezpečujeme športovú verejnosť, že bude našou prioritou riešiť súčasný stav tak, aby vzniknutá situácia nijako neohrozila Petru Vlhovú a ďalších reprezentantov SR. Slovenský olympijský a športový výbor v tejto súvislosti už ponúkol Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR i splnomocnencovi vlády SR Karolovi Kučerovi súčinnosť pri riešení tejto situácie v duchu platnej legislatívy, osobitne Zákona o športe. Komunikujeme so všetkými zainteresovanými stranami. Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba je v kontakte s viceprezidentom Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS Romanom Kumpoštom. O ďalších krokoch budeme samozrejme verejnosť včas informovať,“ informovali predstavitelia SOŠV prostredníctvom tlačového vyhlásenia.

Nespokojní lyžiari už 10 rokov upozorňujú všetky kompetentné orgány štátnej správy, a to premiérov, ministrov školstva, štátnych tajomníkov pre šport či hlavnú kontrolórku športu, na praktiky predsedníctva SLA, a to manipuláciu, obchádzanie dôležitých zákonných predpisov a interných smerníc. „V asociácii neexistuje dialóg, len direktíva a absencia elementárnych znakov slušnosti k svojim členom, popierajú sa tam základné princípy športu, hodnoty príležitostí a fair play,“ uviedla Jana Palovičová, poverená vedením športového odvetvia alpských disciplín SLA, ktorá rezignovala na svoju funkciu. Odchádzajúcich členov podporujú aj svetové mená ako Lyžiarska akadémia Veroniky Velez-Zuzulovej, Ski Team Žampa či Ski Team Vlha. „Nechceme byť spájaní s praktikami a spôsobmi, ktoré sa používajú v Slovenskej lyžiarskej asociácii. Náš tím je plne ochotný reprezentovať Slovensko, avšak prostredníctvom inej organizácie ako SLA,“ uviedol Igor Vlha. „Všade musia byť a potom platiť rovnaké pravidlá pre všetkých,” podotkol Tomáš Žampa.

Odchod z národnej asociácie znamená pre všetkých športovcov, trénerov a ich materské kluby vrchol frustrácie a beznádeje. Upozorňujú, že ak ani dnes nezasiahnu kompetentní predstavitelia štátu, lyžovanie u nás skončí. Masívny odchod sa deje aj napriek riziku, že sa slovenskí reprezentanti nebudú môcť zúčastňovať na medzinárodných pretekoch. Lyžiari veria, že po tomto kroku sa na to už kompetentní nebudú nečinne prizerať. „Vieme, že ak by sme naďalej zostávali nemí, tak lyžovanie u nás tak, ako ho poznáte, skončí. Pod vedením Ivana Ivaniča a Marina Mersicha národná asociácia nedokázala udržať vo svojich radoch významné mená lyžovania ako
Veroniku Velez-Zuzulovú, Janu Šeďovú, olympijského medailistu Radoslava Žideka alebo Martina Bajčičáka. Preto vyzývame predstaviteľov štátu, aby s okamžitou platnosťou zastavili financovanie a odobrali štatút národného športového zväzu Slovenskej lyžiarskej asociácii,“ uzavrela Jana Palovičová.

Úplne iný názor zastáva prezident SLA Ivan Ivanič. „Tvrdenia p. Palovičovej za nezakladajú na pravde. Zo SLA k dnešnému dňu požiadalo o vystúpenie len 46 členov (klubov), čo je 1,06% všetkých členov SLA. Pritom mnoho členov z týchto klubov o vystúpení zo SLA nič nevie a nesúhlasím s týmto tvrdením a dnes zahrnuli sekretariát otázkami, ako je to vôbec možné. Zároveň uvádzame, že v poslednom období sa do radov SLA prihlásilo 10 nových klubov. Kluby, ktoré požiadali o vystúpenie zo SLA budú musieť vrátiť alikvotnú finančnú čiastku z príspevku, ktorý im bol SLA na celý rok 2020 poskytnutý, ako aj všetok majetok, ktorý majú zapožičaný zo SLA,“ napísal v tlačovej správe niekoľko hodín po mediálnom výstupe skupiny nespokojných športovcov či funkcionárov v alpskom lyžovaní.

„Vyjarenia p. Palovičovej, že 1371 členov vystúpilo zo SLA sa nezakladá na pravde, aj ona samotná je stále riadnou členkou SLA ako aj poverená riadením úseku alpských disciplín! P. Palovičová hrubým spôsobom zneužila svoj mandát zastupujúeho predsedu úseku alpských disciplín, ako dôveru drvivej väčšiny členov SLA. Zo siedmych úsekov sa šesť úsekov okrem odvetvia alpských disciplín dištancuje od mediálnych vyjadrení p. Palovičovej a sú znepokojení týmto jej mediálnym zavádzaním, ktoré vážne poškodilo a poškodzuje dobré meno SLA a vážne ohrozujem fungovanie vrcholových reprezentantov, ako aj všetkých ostatných športovcov na domácej a medzinárodnej športovej scéne. Týmto vnáša neistotu a chaos medzi všetkých členov SLA. Všetkých športovcov ubezpečujem, že som podnikol všetky kroky, aby ich športová činnosť na domácej a medzinárodnej scéne nebola nijako obmedzená. SLA je jediným riadnym členom FIS a jediným športovým zväzom, ktorý zastrešuje všetkých sedem lyžiarskych disciplín vrátane zjazdového lyžovania. Zrušenie členstva SLA vo FIS na základe dnešných vyjadrení p. Palovičovej, alebo iných osôb na základe medzinárodných právnych noriem a dohôd nie je možné. Reprezentantka Petra Vlhová je naďalej riadnou členkou SLA, ktoré ako jediný partner FIS jej zabezpečuje možnosť štartovania na Svetovom pohári a iných medzinárodných podujatiach,“ napísal Ivanič.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA