Sociálne siete

Šport

Slovenský hokej čaká úsporný rok, Šatan vyzval na súdržnosť

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 22:44

227

large satan f
ZDROJ: Prezident SZĽH Miroslav Šatan, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

27. november 2020 14:44 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) neriešil personálne otázky, ale zaoberal sa rozpočtom na budúci rok a tiež prerozdelením zisku z „domácich“ majstrovstiev sveta v roku 2019. Prezident Miroslav Šatan vyzval na súdržnosť v hokejovom hnutí, ktoré bolo v poslednom čase na verejnosti známe hádzaním si polien pod nohy. Prísne hygienické normy v čase pandémie koronavírusu spôsobili, že všetci delegáti sa pred začiatkom Kongresu museli podrobiť testom. Všetkých 81 vzoriek bolo negatívnych.

Výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ predostrel návrh rozpočtu na rok 2021. V úvode definoval body, ktoré sa vedeniu zväzu za ostatné štyri mesiace od nástupu do funkcie podarilo zrealizovať. „Zaviedli sme kontroly medzi SZĽH a dcérskymi spoločnosťami, zlepšili sme komunikáciu s hnutím, aby mali o všetkom informácie ako prvý a z prvej ruky. Rozbehli sme niekoľko auditov a zlepšili sme kontrolu financií a kvalitu účtovníctva,“ povedal Kruľ podľa webu hockeyslovakia.sk. Tiež zdôraznil úspory na prevádzke, ktoré sa vedeniu podarilo zrealizovať: „Otvorením dvoch existujúcich zmlúv s našimi partnermi a ich negociáciou vieme už dnes povedať, že v priebehu šiestich rokov ušetríme viac ako milión eur.“ Výkonný riaditeľ rovnako zosumarizoval aj finančnú pomoc pre kluby pri riešení pandémie. Tá bola v celkovej výške 2 milióny eur nad rámec rozpočtu.

Optimalizácia nákladov

Rozpočet je postavený na optimalizácii nákladov na prevádzku, zvýšení zdrojov financovania mládeže a zavedenie priamej podpory klubov, ktorá umožní dlhodobé plánovanie a rozvoj. Celková suma finančného plánu je vo výške približne 14 miliónov eur. „Je to úsporný rok, pretože celá spoločnosť sa v aktuálnej situácii dostala do problémov a kluby nevynímajúc,“ povedal Peter Kruľ pri predstavovaní rozpočtu.

Napriek tomu je v rozpočte novinka. Zväz v roku 2021 priamo prispeje na mládež v kluboch sumou vo výške jeden milión eur. Príspevok bude ešte zvýšený príspevkom za históriu hráča, teda akési výchovné za hráčov, ktorí sa uplatnili v seniorskej súťaži na Slovensku či v zahraničí. Kongres v tomto smere schválil kritéria, účel a rozdelenie finančných prostriedkov z príspevku uznanému športu na účel rozvoja talentovaných športovcov.

Veľkou témou rozpočtu bol návrh na rozdelenie zisku z majstrovstiev sveta 2019. Z toho už bolo vyplatených pre kluby v rámci korona pomoci vo výške viac ako milión stotisíc eur. Po dohodovacích konaniach navrhlo vedenie zväzu rozdeliť zvyšok zisku vo výške 3,7 milióna eur spravodlivým kľúčom. Kluby rozpočet drvivou väčšinou schválili. „Väčšina pôjde na mandátnych trénerov kategórie dorast a junior a hlavných trénerov kategórie do 16 rokov po dobu minimálne troch rokov. Zvyšok pôjde na materiálnu podporu pre rozhodcov, hokejové tréningové centrum a príspevok na extraligu žien,“ informoval web SZĽH.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA