Sociálne siete

Šport

Vlhová vyhrala piatkový slalom v Aare, vrátila sa na čelo hodnotenia SP

Druhá v piatok skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová, tretiu priečku obsadila Američanka Mikaela Shiffrinová.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 4:13

324

Petra Vlhová
Petra Vlhová, foto: SITA/AP Photo/Pontus Lundahl/TT News Agency

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Slovenská reprezentantka Petra Vlhová sa stala víťazkou piatkového slalomu na pretekoch Svetového pohára vo švédskom Aare. Dvadsaťpäťročná Liptáčka si ziskom 100 bodov upevnila pozíciu líderky hodnotenia disciplíny a vrátila sa aj na čelo celkovej klasifikácie SP pre Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú. Druhá v piatok skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová s mankom 20 stotín sekundy, tretiu priečku obsadila Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,64).

„Každý triumf je pre mňa dôležitý na to, aby som získala sebadôveru. Sezóna sa blíži ku koncu a každý bod sa ráta. Pred Jasnou som trochu zmenila svoje mentálne nastavenie a zatiaľ sa to opláca. Snažím sa čo najmenej myslieť na celkové poradie SP, aby som sama seba nedostala pod tlak. Musím sa priznať, že pomaly začínam cítiť únavu, keďže sme v jednom kolotoči už od októbra. Pre mňa bol dnes sneh príliš mäkký, viac mi vyhovuje tvrdší podklad. Zajtra máme ďalšie preteky, preto si musím udržať koncentráciu. A potom sa sústrediť aj na záverečný týždeň súťažného ročníka,“ povedala Petra Vlhová v prvom rozhovore na svahu.

Boj o krištáľový glóbus

V hodnotení disciplíny Vlhová ako obhajkyňa prvenstva doteraz nazbierala 580 bodov a dva slalomy pred koncom sezóny (13.3. v Aare a 21.3. v Lenzerheide) má náskok 85 bodov pred Mikaelou Shiffrinovou (495), tretia je priebežne Katharina Liensbergerová (490). Už len matematickú šancu na zisk malého krištáľového glóbusu za slalom má aj štvrtá v poradí Švajčiarka Michelle Gisinová, na jej konte je 411 bodov. V boji o veľký krištáľový glóbus sa na čelo poradia vrátila Vlhová, po piatku má pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou (1256) náskok 64 bodov. Tretia je Gisinová, ktorá sa v piatok dostala cez tisícbodovú hranicu (1005). Okrem spomenutých dvoch slalom sú do konca sezóny na programe ešte zjazd, super G a obrovský slalom vo švajčiarskom Lenzerheide.

Zverenka trénera Livia Magoniho v prvom kole vyťažila zo štartového čísla najlepší čas a ako jediná sa dostala po 50 sekúnd. Viedla pred Shiffrinovou o 41 stotín sekundy a 57 stotín pred Liensbergerovou. V druhej jazde najprv previedla výborný výkon Rakúšanka, po ktorej sa zaváhaniam nevyhla Američanka a zaradila sa až na druhú priečku. Slovenka mala veľmi dobrý úvod a na prvom medzičase jej náskok vzrástol na 72 stotín sekundy. Potom síce postupne klesal, no v záverečnom účtovaní to Vlhovej stačilo na jubilejný 20. triumf v seriáli Svetového pohára.

Petra Vlhová si v tejto sezóne pripísala už šiesty triumf v SP, štvrtý v slalome. Na svojom konte má v kariére už 44 pódiových umiestnení. Z nich 27 prišlo v slalome a v tejto bilancii sa vyrovnala Veronike Velez-Zuzulovej, ktorá počas kariéry okrem toho pridala aj tri pódiá v paralelných pretekoch. „Petra v druhom kole síce riskovala, ale šla s rozumom. V podmienkach, aké boli, to urobila vynikajúco, Klobúk dole pred tým, čo v ostatnom čase dokazuje. Slalom v Aare býva vždy dosť dlhý a pretekárky v cieli bývajú unavené. Je normálne, že Petra cíti únavu, keďže absolvuje všetky preteky v SP. Myslím si, že len máločo ju môže zastaviť,“ povedala Veronika Velez-Zuzulová vo vysielaní RTVS.

vlhova

Zľava: Katharina Liensbergerová, Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová, foto: SITA/AP Photo/Pontus Lundahl/TT News Agency

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA