Sociálne siete

Šport

Vlhovej víťazstvo v Levi: Shiffrinovej nedala šancu

Zverejnené:

Upravené: 29. januára 2021 o 23:22

249

large vlhova SITA AP Photo cbf
ZDROJ: Na archívnej snímke Petra Vlhová, SITA/AP Photo

REKLAMA

21. november 2020 14:46 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slalomová nadvládla Slovenky Petry Vlhovej a Američanky Mikaely Shiffrinovej trvá aj po sobote. Vo Svetovom pohári okrem tejto dvojice nevyhrala najtočivejšiu disciplínu iná pretekárka od 10. januára 2017 a platí to aj po sobote. Slalom vo fínskom Levi ovládla Vlhová s náskokom 18 stotín sekundy pred Shiffrinovou, tretia skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+0,57 s). Od uvedeného dátumu už 27 slalomov SP vyhrali Vlhová alebo Shiffrinová.

„V druhom kole som chcela využiť to, že trať staval môj tréner Livio Magoni. Nebolo to jednoduché, pretože trať už nebola najlepšia, ale som veľmi rada za víťazstvo. Začať slalomovú sezónu je vždy úžasné,“ povedala Petra Vlhová v cieli do mikrofónu organizátorov.

Petra Vlhová vo Svetovom pohári dosiahla pätnásty triumf a 36. krát sa dostala na pódium. V slalome si pripísala deviate víťazstvo v SP a 23. pódiové umiestnenie. Dvadsaťpäťročná Liptáčka sa zásluhou zisku 100 bodov dostala na čelo celkového hodnotenia SP a je aj líderkou poradia slalomu.

V Levi už štvrtýkrát

Vo fínskom Levi sa Petra Vlhová dostala na pódium štvrtýkrát, predtým bola prvá (2017), druhá (2018) aj tretia (2016). Slovenka je v SP obhajkyňou malého krištáľového glóbusu za slalom.

Petra Vlhová viedla už po prvom kole, v ktorom si pred Shiffrinovou vypracovala náskok 15 stotín sekundy. V druhom začala Slovenka dobre a mala k dobru viac ako pol sekundy. V spodnej časti trate síce mierne strácala, v konečnom výsledku jej to však stačilo na triumf aj na najlepší čas v druhom kole. Rakúšanka Katharina Liensbergerová bola tretia po prvom aj druhom kole. Vo fínskom Levi je slalom na programe aj v nedeľu, prvé kolo sa začne o 10.15 h SELČ a druhé o tri hodiny neskôr.

V Levi neštartujú Švédky, ktoré sa nachádzajú v izolácii po výskyte koronavírusu v ich národnom tíme. Vo fínskom stredisku sa Američanka Shiffrinová vrátila do súťažného kolotoča po 300 dňoch.

Vlhová: Dobré jazdy, ale nie perfektné. Tak som to cítila

Necelé tri týždne tvrdého tréningu za polárnym kruhom sa vyplatili. Petra Vlhová na rozdiel od vlaňajška úspešne vstúpila do slalomovej sezóny. Zatiaľ čo vlani vo fínskom Levi nedotiahla sľubne rozbehnuté preteky z líderskej pozície (nedokončila 2. kolo), tentoraz si vo fínskom Laponsku postrážila prvú priečku z prvého kola. Americkú rivalku Mikaelu Shiffrinovú zdolala v oboch kolách a v ich súčte o 18 stotín sekundy. Dvadsaťpäťročná Liptáčka napriek tomu uznala, že jej jazdy neboli stopercentné.

„Víťazný pocit je vždy dobrý, ale tie jazdy neboli perfektné. Prečo? Niekedy je to tak, že po víťazstve cítim, že to bolo bezchybné, ale niekedy cítim, že to nebolo úplne oukej. A to bol aj dnešný prípad. V strmine v druhom kole som urobila pár chybičiek. Čiže dobré jazdy, ale nie perfektné,“ skonštatovala Petra Vlhová v rozhovore na oficiálnom webe Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Vlhová spolu s celým tímom razia zásadu, že vždy je na čom pracovať. A meniť to nebudú ani po deviatom slalomovom triumfe v kariére. Fínske Levi sa stalo pre ambicióznu Slovenku len druhým miestom, kde vyhrala slalom Svetového pohára po druhý raz. Predtým dvakrát v rovnakom stredisku triumfovala v najtočivejšej disciplíne len v rakúskom Flachau (2019, 2020). Nakoľko jej k sobotnej víťaznej ouvertúre sezóny pomohol tréner Livio Magoni ako staviteľ 2. kola?

„Je to na športovcovi, ako to využije. Pre mňa je to dobrá výhoda, keď môj tréner stavia trať, lebo veľa na takej trati predtým trénujeme. Môžem byť teda rýchlejšia ako ostatné súperky a chcem to využiť. A či sme s trénerom pod zvýšeným stresom? Ak mám za sebou veľa jázd na podobnej trati, viem čo mám robiť. A dnes sa mi to podarilo využiť,“ vysvetlila Vlhová.

Pandémia priniesla novinku

Vo Svetovom pohári v alpskom lyžovaní je bežné, že pretekárky sa pripravujú na víkendový dvojboj zložený zo slalomu a obrovského slalomu. Dva slalomy za sebou je však novinka, ktorú priniesli opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu vo svete. Vlhová by mohla v nedeľu vyťažiť z toho, že do druhého slalomu vstúpi ako víťazka prvého a líderka Svetového pohára. „Stať sa môže hocičo, čiže nesmiem poľaviť v koncentrácii. Nový deň vždy znamená aj nové preteky. Pôjdem do toho sebavedomo, ale aj s tým, že nesmiem, nič podceniť. Vždy sa dá zajazdiť lepšie a podľa toho sa aj zariadim.“ doplnila Petra Vlhová v audionahrávke na webe FIS.

Vlhová je po dvoch pretekoch SP 2020/2021 na čele bojov o veľký glóbus so ziskom 160 bodov. Talianka Marta Bassinová na druhom mieste zaostáva o 47 bodov, Mikaela Shiffrinová je štvrtá s mankom 80 bodov na Vlhovú. Slovenka je ako obhajkyňa malého glóbusu aj na čele hodnotenia slalomu. Ženská sezóna SP 2020/2021 obsahuje dovedna 34 pretekov.

Aktualizácia 21:10

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA