Sociálne siete

Šport

Vynikajúce druhé miesto Vlhovej v slalome, majsterkou sveta je Liensbergerová

Slovenskú reprezentantku zdolala Liensbergerová. Podľa Vlhovej bola príliš silná.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 2:09

402

Petra Vlhová má striebro
Petra Vlhová vybojovala striebro, foto: SITA/AP Photo/Giovanni Auletta

REKLAMA

BRATISLAVA – Rakúšanka Katharina Liensbergerová sa stala majsterkou sveta v slalome na šampionáte v Cortine d’Ampezzo. Slovenka Petra Vlhová vybojovala striebro, bronz si po štyroch víťazstvách v najtočivejšej disciplíne na predchádzajúcich svetových šampionátoch vybojovala Američanka Mikaela Shiffrinová. Dvadsaťpäťročná Liptáčka Vlhová rozšírila svoju zbierku zo svetových šampionátov už na šesť cenných kovov. Po striebre z tímovej súťaže v St. Moritzi 2017 a medailovom komplete z Aare 2019 pridala v Cortine d’Ampezzo 2021 dve striebra z kombinácie a slalomu.

„Dnes bola Katharina jednoducho príliš silná. Boli to pre mňa dobré majstrovstvá sveta, ale nie až úplne dosť dobré. Dve medaily sú fajn, a preto odchádzam domov z Cortiny spokojná. Vo Svetovom pohári ma čaká veľmi náročný posledný mesiac. Najmä situácia v slalome je veľmi napínavá, bude to ešte tesné,“ uviedla v prvej reakcii Petra Vlhová na webe laola1.at.

Slalom žien na MS 2021 v zjazdovom lyžovaní v Cortine d’Ampezzo (Tal.):

1. Katharina Liensbergerová (Rak.)

2. Petra Vlhová (SR)

3. Mikaela Shiffrinová (USA)

Vlhovej útok z druhého miesta

Vlhová útočila z druhého miesta po 1. kole, ale napokon na Liensbergerovú nemala nárok. V súčte oboch kôl ju 23-ročná Rakúšanka zdolala o celú sekundu. Liensbergerová bola najrýchlejšia v oboch kolách sobotňajších pretekov a tretiu Shiffrinovú prevýšila o takmer dve sekundy. „Neuveriteľný pocit, dochádzajú mi slová. Keď niečo veľmi chcete, pridá sa k tomu celý vesmír a napokon to dosiahnete. Táto medaila je tvrdá práca mnohých ľudí okolo mňa, za čo im všetkým veľmi pekne ďakujem,“ uviedla Katharina Liensbergerová v prvej televíznej reakcii.

Liensberger

Katharina Liensbergerová sa teší z víťazstva, foto: SITA/AP Photo/Marco Tacca

Shiffrinová napokon nezveľadila svoju úžasnú slalomovú bilanciu na majstrovstvách sveta a po štyroch tituloch zo Schladmingu 2013, Vailu 2015, St. Moritzu 2017 a Aare 2019 v Cortine piate víťazstvo v najtočivejšej disciplíne nepridala.

Znamená to, že v celej histórii svetových šampionátov stále je len jediná pretekárka, ktorá vyhrala v jednej disciplíne päťkrát. Je ňou nemecká legenda Christl Cranzová, v „lyžiarskom praveku“ v rokoch 1934 – 1939 päťkrát dominovala v kombinácii.

Cranzová je s 12 medailami z MS zároveň stále najúspešnejšia zjazdová lyžiarka histórie. Shiffrinová sa jej s 11 medailami už výrazne priblížila, ale na jej prekonanie si bude musieť počkať minimálne dva roky. Viac medailí z MS ako Shiffrinová má okrem Cranzovej (15) aj Švédka Anja Pärsonová (13). Na úrovni 25-ročnej Američanky je s 11 medailami Francúzka Marielle Goitschellová.

Shiffrinová: Je to neuveriteľné

„Je to naozaj neuveriteľné. Mám štyri medaily z tohto šampionátu, na čom ani len nepomyslela. Snívať a urobiť to je však niečo úplne odlišné. Tieto dva týždne boli pre mňa výnimočné, každý deň som vstávala s tým, že sa na niečo teším. Dnes som za tie medaily určite vďačnejšia, ako by som bola pred rokom. Katharina bola dnes taká nabudená, že prekonať ju bolo nereálne. Videla som to u nej už v obrovskom slalome. Zlatú medailu si zaslúžila,“ uviedla Mikaela Shiffrinová v reakcii na webe laola1.at.

Katharina Liensbergerova

Katharina Liensbergerová na stupni víťazov, Petra Vlhová vľavo, foto: SITA/AP Photo/Marco Tacca

Ženský slalom na málo známom, ale poriadne strmom svahu Druscié priniesol už v prvom kole množstvo prekvapení. Obhajkyňa bronzu Vlhová sa objavila na trati ako druhá a horná časť sa jej nevydarila podľa predstáv. Na druhom medzičase bola pozadu za Rakúšankou Liensbergerovou o 47 stotín sekundy, ale v strednej časti trate zrýchlila a manko skresala na 24 stotín. V cieli to boli tri desatiny sekundy, čo vzhľadom na ďalšie jazdy favoritiek vôbec nebolo veľa.

Šokujúca bola najmä strata americkej topfavoritky Shiffrinovej, ktorá od roku 2013 nenašla na svetovom šampionáte premožiteľku. Ešte horšie dopadla Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá sa predčasne rozlúčila. Pretekárky s vyššími štartovnými číslami mali problém aj s kvalitou traťou, ktorá nebola taká ľadová ako v predošlých dňoch a v teplejšom počasí sa výraznejšie rozbíjala. Napriek tomu až tri slalomárky s vyššími číslami prenikli do najlepšej desiatky.

vlhova

Petra Vlhová sa teší z druhého miesta, foto: SITA/AP Photo/Marco Tacca

Vlhová v závere chcela ešte zrýchliť
Shiffrinova

Američanka Mikaela Shiffrinová, foto: SITA/AP Photo/Giovanni Auletta

Shiffrinová sa v 2. kole zlepšila a po svojej jazde sa zaradila na prvé miesto, kde vystriedala veľké slovinské prekvapenie Andreju Slokarovú. Po prvom kole tretia Švajčiarka Holdenerová sa v druhom kole nezlepšila a napokon pre ňu zostalo nepopulárne štvrté miesto. Piata skončila Slovinka Andrej Šlokarová, ktorá s číslom 31 po 17. mieste v 1. kole predviedla v tom druhom druhú najlepšiu jazdu.

Vlhová si v druhej jazde postrážila strmú časť svahu a v závere sa ešte snažila zrýchliť. Napokon bol z toho štvrtý čas druhého kola a celkovo druhé miesto. Liensbergerová však bez väčších problémov odolala tlaku Slovenky a po suverénnej jazde sa tešila z druhej zlatej medaily na MS 2021. Tú prvú vybojovala v paralelnom obrovskom slalome a k tomu pridala aj bronz z obrovského slalomu.

Druhá Slovenka v slalomovej súťaži Petra Hromcová bola po 1. kole na 43. mieste, ale napokon poskočila na celkovú 32. priečku. Za víťazkou zaostala o 14,88 s. Celkovo klasifikovali 43 pretekárok z pôvodného počtu 107 na štarte 1. kola.

Katharina Liensbergerova

Katharina Liensbergerová so zlatou medailou, foto: SITA/AP Photo/Giovanni Auletta

Prehľad medailí Petry Vlhovej na MS v zjazdovom lyžovaní (1-4-1):

MS 2017 St. Mortz (Švaj.) striebro v tímovej súťaži
MS 2019 v Aare (Švéd.) zlato v obrovskom slalome
MS 2019 v Aare (Švéd.) striebro v alpskej kombinácii
MS 2019 v Aare (Švéd.) bronz v slalome
MS 2021 v Cortine d’Ampezzo (Tal.) striebro v alpskej kombinácii
MS 2021 v Cortine d’Ampezzo (Tal.) striebro v slalome

FOTOGALÉRIA: Famózna PETRA VLHOVÁ získala striebornú medailu v slalome na šampionáte v Cortine d’Ampezzo

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA