Sociálne siete

ZAHRANIČIE

BIELORUSKO: V Breste sa strieľalo ostrými, pri protestoch zbili aj novinárov

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 11:12

226

unnamed  bb

REKLAMA

12. august 2020 16:00 SITA, redakcia

MINSK 12. augusta (SITA/AP) – Viac ako tisíc osôb zatkli počas ostatnej vlny hromadných demonštrácií naprieč Bieloruskom, kde ľudia protestujú proti výsledkom nedeľňajších prezidentských volieb. Podľa oficiálnych výsledkov vyhral doterajší bieloruský líder Alexander Lukašenko s obrovským náskokom a dovedna 80 % hlasov, čo mnohí považujú za zmanipulované číslo.

Dohromady počas troch dní zadržali už vyše šesťtisíc ľudí, podľa Bieloruskej asociácie novinárov sa medzi nimi nachádza aj takmer 30 žurnalistov. Počas utorňajších večerných protestov zbili viacerých bieloruských aj zahraničných novinárov. Skupinke fotografov vrátane pracovníka agentúry AP skonfiškovali pamäťové karty, keď snímali zábery policajného zásahu. „Začal sa úmyselný lov na nezávislé bieloruské a zahraničné médiá,“ povedal Boris Goreckij, viceprezident novinárskej asociácie.

V noci na stredu sa protesty konali v 25 bieloruských mestách. Polícia proti davom opätovne použila slzný plyn, zábleskové granáty aj gumové projektily. Najnovšie sa však údajne strieľa aj ostrými. Ako referuje web tut.by, policajti v Breste vytiahli aj služobné zbrane. „V Breste na policajtov zaútočila skupina agresívnych občanov so železnými tyčami v rukách. Nezastavili ich varovné výstrely, a preto na ochranu života a zdravia ďalšie smerovali na nich. Jeden z útočníkov bol zranený,“ uviedlo podľa spomenutého webu bieloruské ministerstvo vnútra.

Podľa bieloruských zdravotníckych orgánov dosiaľ hospitalizovali vyše 200 ľudí so zraneniami. Niektorí museli dokonca podstúpiť nevyhnutné operácie. Ešte v pondelok pri nepokojoch v Minsku zomrel jeden demonštrant, keď sa podľa ministerstva vnútra chystal hodiť výbušné zariadenie, ktoré mu explodovalo v ruke a usmrtilo ho.

Tamojšia ľudskoprávna organizácia Viasna však upozorňuje, že mnoho ľudí sa bojí vyhľadať lekársku pomoc a obáva sa trestného stíhania pre účasť na protestoch. „Máme informácie, že zdravotnícki pracovníci sú povinní nahlásiť všetky zranenia polícii. Lekári nepovažujú demonštrantov za obete, ale skôr za nepriateľov bieloruskej stability,“ povedal právnik organizácie Pavel Sapelko.

Podľa prezidenta Alexandra Lukašenka tvoria gro protestujúcich ľudia s kriminálnou minulosťou a nezamestnaní občania, ktorí nemajú čo na práci. „Nemajú prácu, a tak behajú po uliciach a námestiach,“ skonštatoval podľa webu tut.by 65-ročný štátnik.

Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky www.tut.by a archívu agentúry SITA.

Pôvodné články:
https://news.tut.by/society/696355.html
https://news.tut.by/economics/696371.html

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA