Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Bývalý šéf čínskej štátnej investičnej spoločnosti bral úplatky. Odsúdili ho na smrť

Bývalý šéf čínskej štátnej investičnej spoločnosti bral úplatky. Odsúdili ho na smrť

Zverejnené:

Upravené: 5. januára 2021 o 3:00

253

large korupcia cina edccdb
ZDROJ: V strede šéf čínskej spoločnosti, SITA/AP Photo/CCTV

REKLAMA

5. január 2021 03:13 SITA, redakcia

PEKING – Niekdajšieho šéfa čínskej štátnej spoločnosti China Huarong Asset Management Co. Ltd. v utorok odsúdili na trest smrti pre prijímanie úplatkov. Bol to jeden z najprísnejších postihov za ekonomickú trestnú činnosť v ostatných rokoch.

Päťdesiatosemročného Laja Siao-mina súd v Tchien-ťine uznal vinným aj v prípade iných trestných činov menšieho rozsahu vrátane korupcie a bigamie.

Súd v rozhodnutí uviedol, že prihliadal aj na „obzvlášť veľkú“ hodnotu prijatých úplatkov. Tie v jednom prípade dokonca prekročili 600 miliónov juanov (viac ako 75 miliónov eur). Počas desaťročí vo významnej funkcii Laj Siao-min celkovo „vyzbieral“ na úplatkoch zhruba 1,79 miliardy juanov, čo v prepočte činí okolo 225 miliónov eur.

Odsúdili ho tiež pre spreneveru viac ako 25 miliónov juanov (3,1 milióna eur) patriacich štátu a založenie druhej rodiny v čase, keď bol stále ženatý so svojou prvou manželkou.

„Laj Siao-min konal extrémne protizákonne a chamtivo. Zločiny, ktoré spáchal, sú mimoriadne vážne a podľa zákona musia byť prísne potrestané,“ uvádza sa v rozhodnutí súdu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA