Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Čína nariadila zatvorenie amerického konzulátu v Čcheng-tu

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 12:03

798

USCG Chengdu affa

REKLAMA

24. júl 2020 08:49 SITA, redakcia

PEKING 24. júla (SITA/AP) – Čína v piatok nariadila Spojeným štátom, aby zatvorili svoj konzulát v meste Čcheng-tu.

Krok je reakciou na rozhodnutie Trumpovej administratívy, ktorá tento týždeň nariadila Pekingu, aby zatvoril svoj konzulát v Houstone po tom, ako Washington obvinil čínskych agentov z pokusu ukradnúť v Texase medicínsky a ďalší výskum.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí Washington požiadalo, aby toto „nesprávne rozhodnutie“ zvrátil a odpoveď Číny zároveň označilo za „legitímnu a potrebnú“ reakciu na neoprávnené kroky Spojených štátov.

Vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi sú najhoršie za niekoľko desaťročí, pričom k ich zhoršovaniu prispela pestrá paleta konfliktov od obchodu, cez pandémiu koronavírusu, technológie, obvinenia zo špionáže, Hongkong a tiež zaobchádzanie s čínskou moslimskou menšinou.

Vo štvrtok tiež americké ministerstvo spravodlivosti informovalo, že podľa nich čínsky konzulát v San Franciscu ukrýva čínsku výskumníčku Tchang Ťüan, ktorá čelí obvineniu, že v žiadosti o víza klamala o svojom pôsobení vo vojenskom krídle Komunistickej strany. Z vízového podvodu obvinili aj ďalších troch čínskych vedcov. Americké úrady tento týždeň oznámili aj vznesenie obvinení voči dvom čínskym hackerom, ktorých vinia z útokov na spoločnosti pracujúce na vakcíne proti koronavírusu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA