Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Dedina na juhu Poľska zažíva vakcinačnú turistiku, starostke sa to nepáči

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 23:27

413

large vakcina ockovanie afd
ZDROJ: Ilustračné foto, SITA/AP Photo/Rich Pedroncelli

REKLAMA

23. január 2021 10:53 SITA, redakcia

BRATISLAVA – V súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 sa mnohí poľskí pacienti snažia nájsť čo najkratšie poradovníky, vďaka čomu sa neďaleko hraníc so Slovenskom vyskytol nový fenomén, tzv. vakcinačná turistika. Informoval o tom portál gazeta.pl.

V obci Cisna v Podkarpatskom vojvodstve, ktorá sa nachádza približne 30 kilometrov od slovensko-poľského hraničného priechodu Palota – Radoszyce, sa do vakcinačného programu prihlásilo množstvo ľudí, ktorí tam nežijú. „Bola som prekvapená, keď som sa od spolupracovníkov dozvedela, že sa u nás na prvú etapu očkovania zaregistrovalo 350 seniorov. Až tak veľa starších ľudí u nás nebýva,“ vyhlásila starostka obce Renata Szczepaňská.

Ako sa ukázalo, do dediny s približne 1700 obyvateľmi sa na očkovanie nahlásili občania z okolitých väčších miest, najmä Sanoku či Krosna. Do poradovníka sa však zaevidovali aj ľudia z Varšavy.

Obec Cisna má 1400 dospelých obyvateľov a je pripravená zaočkovať ich všetkých oboma dávkami do dvoch mesiacov. „Rozchýrilo sa, že u nás bude krátky rad. Pravdepodobne v tomto tkvie takýto záujem. Trochu sa nám nepáči, keď k nám niekto príde na očkovanie. V prvom rade sa chceme postarať o ľudí v našej komunite,“ dodala starostka.

Poľský Národný fond zdravia informoval, že v prípade registrácie na očkovanie proti koronavírusu neexistuje žiadna regionalizácia. Pacientom to preto nebráni v tom, aby sa pokúsili dostať do poradovníkov v menších obciach.

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26711492,rzucic-wszystko-i-pojechac-w-bieszczady-pacjenci-szukaja-najkrotszych.html#s=BoxMMtImg4

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA