Sociálne siete

ZAHRANIČIE

ESĽP po sťažnosti aktivistov vyzval 33 európskych krajín vrátane SR na plnenie záväzkov pri ochrane klímy

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 21:25

240

large planeta bbed
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Li-An Lim

REKLAMA

30. november 2020 15:59 SITA, redakcia

LISABON – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v pondelok vyzval 33 európskych krajín, aby urýchlene podnikli kroky na splnenie ambicióznych cieľov pri ochrane klímy. Súd reagoval na sťažnosť, ktorú podalo v septembri šesť portugalských občanov. Štátom nariadil, aby sa sťažnosťou zaoberali prioritne vzhľadom na jej „dôležitosť a naliehavosť“. Na zaujatie stanoviska majú krajiny čas do konca februára.

Na súd so sídlom v Štrasburgu sa podľa agentúry AP v septembri obrátili štyri deti a dve mladšie dospelé osoby. Žiadajú, aby štáty brali na zodpovednosť za ich údajnú nedostatočnú snahu o zníženie skleníkových plynov. Skupinu podporuje medzinárodná mimovládna organizácia Global Legal Action Network (Globálna právnická akčná sieť) v spolupráci s tímom piatich londýnskych právnikov. V sťažnosti je spomenutých všetkých 27 členských štátov EÚ plus Veľká Británia, Švajčiarsko, Nórsko, Rusko, Turecko a Ukrajina.

Pokiaľ aktivisti uspejú, bude to pre štáty znamenať právny záväzok k zníženiu emisií podľa Parížskej dohody o klíme z roku 2015. Povinnosť sa týka aj emisií, ktoré produkujú v zahraničí nadnárodné spoločnosti so sídlom v dotknutých krajinách, informuje agentúra AP.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA