Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

EÚ umožnila Rusku dokončiť výstavbu jadrovej elektrárne v Maďarsku

Zverejnené:

Upravené: 25. mája 2023 o 16:43

340

Ilustračné foto, Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó povedal, že Európska komisia dala zelenú ďalšej účasti Rosatomu na dokončení jedinej maďarskej jadrovej elektrárne Paks.

Szijjártó to povedal podľa Euronews vo štvrtok pred účasťou na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ.

Šéf maďarského ministerstva zahraničných vecí pripomenul, že zmluvy na výstavbu nových blokov jadrovej elektrárne Paks sú už deväť rokov staré a počas tejto doby sa zmenili právne a technické okolnosti.

Pre rýchle dokončenie výstavby je potrebné zmeniť a doplniť zmluvy, ktorých kritériá boli dohodnuté v Moskve so zástupcami Rosatomu. Budapešť predložila zmeny Európskej únii na schválenie podľa európskeho práva a Európska komisia ich schválila v stredu.

Szijjártó povedal, že rozhodnutie Európskej komisie urýchli implementáciu projektu Paks a umožní uvedenie Paks-2 do prevádzky začiatkom roku 2030.

„Jadrová energia je pre Maďarsko kľúčová a výstavba nových blokov jadrovej elektrárne Paks je dlhodobou zárukou bezpečnosti dodávok energie v Maďarsku,“ povedal.

Pripomeňme, že hovoríme o projekte Paks II – rozšírení jadrovej elektrárne Paks v hodnote 12 miliárd eur, ktorá sa vykonáva pod vedením Rosatomu a je financovaná hlavne ruským štátnym úverom. Minulý rok vydal maďarský úrad pre atómovú energiu povolenie na tento projekt.

Paks je jedinou jadrovou elektrárňou v Maďarsku, ktorej životnosť bola po modernizácii predĺžená do roku 2030. Podľa prijatej energetickej stratégie chce Budapešť v budúcnosti zvýšiť výrobu jadrovej energie.

Tento projekt je jedným z dôvodov, prečo sa Maďarsko aktívne stavia proti akýmkoľvek sankciám voči ruskému jadrovému sektoru.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA