Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Europoslanec chcel utiecť z párty počas lockdownu, liezol po odkvape

Maďarský europoslanec József Szájer rezignoval na svoju mandát po tom, čo v Belgicku porušil pravidlá počas lockdownu a zúčastnil sa na „sex párty“.

Zverejnené:

Upravené: 2. decembra 2020 o 5:00

301

large europoslaenc madarsky da
ZDROJ: Maďarský europoslanec József Szájer, SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

REKLAMA

2. december 2020 05:17 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Maďarský europoslanec József Szájer rezignoval na svoju mandát po tom, čo v Belgicku porušil pravidlá počas lockdownu a zúčastnil sa na „sex párty“. Člen maďarskej vládnej strany Fidesz bol jedným zo zhruba 20 ľudí, prevažne mužov a vrátane ďalších diplomatov, ktorí boli v piatok večer na párty v centre Bruselu. Zhromaždenia v interiéri sú pritom počas lockdownu obmedzené na štyroch ľudí, informuje denník The Guardian.

Politik sa pokúsil utiecť pred policajnou raziou, pričom vyliezol z okna a podľa okoloidúceho zliezol po odkvape. „Mužove ruky boli od krvi. Je možné, že sa mohol pri úteku zraniť. V jeho batohu našli narkotiká. Muž nebol schopný predložiť žiadne doklady totožnosti, eskortovali ho do jeho bydliska, kde sa prostredníctvom diplomatického pasu identifikoval ako S.J. (1961),“ uviedla hovorkyňa Sarah Durant z bruselskej prokuratúry. Údajne sa pokúšal uplatniť diplomatickú imunitu.

Podľa miestnych médií sa na diplomatickú imunitu odvolávali aj ďalší dvaja ľudia vo veku 43 a 33 rokov, ktorí boli na párty, kde boli účastníci sporo odetí alebo nahí. Nemenovaný zdroj pre noviny DH Sports uviedol, že prerušili orgie.

Szájer rezignoval v nedeľu a vo vyhlásení sa neskôr ospravedlnil za svoje „nezodpovedné“ správanie sa. Poprel však, že by mal drogy, a povedal, že extázu, čo u neho našla polícia, nebola jeho. „Hlboko ľutujem porušenie obmedzení proti COVID-19, bolo to z mojej strany nezodpovedné. Som pripravený zaplatiť pokutu. Mojou nedeľňajšou rezignáciou som vyvodil politické a osobné následky,“ uviedol 59-ročný politik vo vyhlásení.

Szájer je popredný člen strany Fidesz, ktorá sa často prichyľuje k rétorike proti LGBT komunite. V roku 2011 pomohol napísať maďarskú ústavu, ktorá definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Europoslanca podľa hovorkyne prokuratúry vyšetrujú pre držbu narkotík. „Pre všetkých prítomných bola vypracovaná policajná správa o nedodržiavaní opatrení týkajúcich sa pandémie COVID-19. Pre S.J. bola tiež vypracovaná správa pre porušenie zákonov o narkotikách,“ vysvetlila s tým, že postup stále trvá. „Trestné konanie je možné začať až po zbavení uvedených osôb diplomatickej alebo parlamentnej imunity príslušnými orgánmi,“ dodala.

Členovia európskeho parlamentu nemôžu byť podrobení žiadnej forme vyšetrovania, zadržania alebo súdneho konania pre vyjadrené názory alebo odovzdané hlasy, pripomína The Guardian. Imunitu však nemajú, keď sa zistí, že spáchali trestný čin. A porušenie protipandemických opatrení je v súčasnosti nelegálne. Za porušenie nariadení súvisiacich s pandémiou hrozí jednotlivcom pokuta 250 eur.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA