Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Európska komisia oznámi zvýšenie ciel na poľnohospodárske výrobky z Ruskej federácie a Bieloruska

Zverejnené:

Upravené: 22. marca 2024 o 10:28

142

large europska komisia dbe
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

V piatok Európska komisia oznámi nové clá na niektoré typy dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ruska a Bieloruska.

Oznámila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po štvrtkovom summite lídrov EÚ v Bruseli, píše Európska pravda.

Von der Leyenová uviedla, že Komisia pripravila návrh na zvýšenie ciel na ruský a bieloruský dovoz obilnín, olejnín a spracovateľských produktov a existuje „niekoľko dobrých dôvodov“ pre tento návrh.

„To nedovolí, aby ruské obilie destabilizovalo trh s týmito výrobkami EÚ. To zabráni Rusku využívať príjmy z vývozu tohto tovaru do EÚ. A to zabezpečí, že nelegálny ruský vývoz ukradnutého ukrajinského obilia nevstúpi na trh EÚ,“ povedala.

Tento krok Komisie bude prvým obmedzením ruských potravinových výrobkov od totálnej invázie na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave na summite EÚoznačil za „nečestné, že ruské potravinové výrobky sa dovážajú do Európy, zatiaľ čo ukrajinské obilie sa hádže na asfalt alebo železničné trate.

Deň predtým ministri poľnohospodárstva Litvy, Lotyšska, Estónska, Poľska a Českej republiky vyzvali Európsku komisiu, aby zakázala dovoz obilia z Ruska a Bieloruska do Európskej únie.

Médiá predtým informovali, že komisia oznámi clovo výške 95 eurza tonu na obilie z Ruska a Bieloruska. Podľa zdrojov to povedie k zvýšeniu cien najmenej o 50%, čo zničí dopyt.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA