Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Francúzsko vráti Klimtov obraz potomkom židovskej rodiny, ktorú oň pripravili nacisti

Ružové kríky pod stromami je jediný obraz od Gustava Klimta vo francúzskej národnej kolekcii a vystavovali ho v parížskom Musée d’Orsay.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 4:39

490

Roselyne Bachelot Klimt
Francúzska ministerka Roselyne Bachelot, foto: SITA/AP Photo/Alain Jocard

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Francúzsko vráti obraz rakúskeho maliara Gustava Klimta potomkom židovskej rodiny, ktorá ho pod nacistickým nátlakom musela predať. V pondelok to oznámila francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelot s tým, že vrátenie diela oprávneným majiteľom je uznaním zločinov, ktoré utrpeli. Maľba Ružové kríky pod stromami je jediný obraz od Klimta, ktorý vlastnil francúzsky štát, a vystavovali ho v parížskom Musée d’Orsay, informuje spravodajský portál BBC.

Predvojnovou majiteľkou obrazu bola Nora Stiasny zo známej rakúskej židovskej rodiny. Dielo zdedila po jej strýkovi, priemyselníkovi a zberateľovi umenia Viktorovi Zuckerkandlovi, vysvetlila Bachelot. Stiasny ho po nacistickej anexii Rakúska musela v auguste 1938 predať za veľmi nízku cenu, aby mohla finančne vyžiť. V roku 1942 ju deportovali do koncentračného tábora v Poľsku, kde ešte toho roku zomrela.

Umelecké dielo do 60. rokov vlastnil obchodník s umením. Francúzsko ho kúpilo v roku 1980 pre spomenuté múzeum nepoznajúc jeho históriu.

„Rozhodnutie, ku ktorému sme dospeli, je, samozrejme, náročné. Výsledkom je vyňatie majstrovského diela z národných zbierok, jediný obraz od Gustava Klimta, ktorý Francúzsko vlastnilo. Toto rozhodnutie je však nevyhnutné. Osemdesiattri rokov po nútenom predaji tohto obrazu Nory Stiasny, je toto uskutočnenie aktu spravodlivosti,“ vyhlásila Bachelot.

Novými majiteľmi budú potomkovia sestry spomenutej ženy. Francúzska vláda bude musieť prijať návrh zákona, ktorý umožní uvoľnenie obrazu z národnej kolekcie a jeho navrátenie rodine, dodala ministerka.

klimt

Francúzska ministerka Roselyne Bachelot a obraz rakúskeho maliara Gustava Klimta, foto: SITA/AP Photo/Alain Jocard

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA