Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Globálna kolektívna imunita sa podľa WHO v tomto roku nedosiahne

Vedci zvyčajne odhadujú, že pre kolektívnu imunitu je potrebné zaočkovanie zhruba 70 percent populácie.

Zverejnené:

Upravené: 12. januára 2021 o 9:30

334

large covid cfd
ZDROJ: SITA/AP Photo/Matt Dunham

REKLAMA

12. január 2021 09:29 SITA, redakcia

ŽENEVA – Dosiahnutie globálnej kolektívnej imunity voči koronavírusu je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v tomto roku vysoko nepravdepodobné, hoci mnohé krajiny začali programy vakcinácie. „Hoci vakcíny začínajú chrániť najohrozenejších, nedosiahneme žiadne úrovne imunity populácie alebo kolektívnej imunity v roku 2021,“ varovala hlavná vedkyňa WHO Soumya Swaminathanová.

Vedci zvyčajne odhadujú, že pre kolektívnu imunitu je potrebné zaočkovanie zhruba 70 percent populácie. Niektorí sa však obávajú, že mimoriadne infekčná povaha ochorenia COVID-19 by si mohla vyžadovať výrazne vyššiu zaočkovanosť. Podľa poradcu generálneho riaditeľa WHO Brucea Aylwarda organizácia dúfa, že vakcinácia proti koronavírusu by sa mohla začať koncom tohto mesiaca alebo vo februári v niektorých chudobnejších krajinách sveta a vyzýva medzinárodné spoločenstvo na zabezpečenie prístupu k vakcínam pre všetky štáty.

WHO však uviedla, že dôvodom najnovšieho prudkého šírenia nákazy bolo skôr zväčšenie kontaktov medzi ľuďmi ako nové varianty vírusu. „Prehrali sme boj, pretože sme zmenili naše modely kontaktov počas leta, na jeseň a najmä počas Vianoc,“ uviedla epidemiologička WHO Maria Van Kerkhove.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA