Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Hackeri zaútočili na EMA. Dostali sa k dátam o vakcíne od Pfizeru a BioNTechu

EMA v stredu oznámila, že sa stala terčom kyberútoku a v spolupráci s políciou a ďalšími orgánmi už spustila úplné vyšetrovanie incidentu.

Zverejnené:

Upravené: 10. decembra 2020 o 2:40

231

markus spiske iar af B Q Qw unsplash acadb
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/ Markus Spiske

REKLAMA

10. december 2020 02:45 SITA, redakcia

BERLÍN – Pri kybernetickom útoku na servery Európskej liekovej agentúry (EMA) sa útočníci „nezákonne dostali“ k dátam o vakcíne proti koronavírusu nemeckej spoločnosti BioNTech a jej amerického partnera Pfizer. Firmy to v stredu oznámili v spoločnom stanovisku, pričom vysvetlili, že to boli dokumenty týkajúce sa regulačného návrhu k vakcíne. Systémy firiem v súvislosti s incidentom nenapadli a následkom prístupu k dátam tiež podľa všetkého nikto neidentifikoval účastníkov klinických testov.

EMA v stredu oznámila, že sa stala terčom kyberútoku a v spolupráci s políciou a ďalšími orgánmi už spustila úplné vyšetrovanie incidentu. Z tohto dôvodu neposkytla o útoku ďalšie podrobnosti.

BNT162b2 od Pfizeru a BioNTechu je jednou z vakcín proti koronavírusu, ktoré EMA posudzuje pre osobitné použitie v Európskej únii. Jej použitie schválili regulátori v Spojenom kráľovstve a Kanade, očakáva sa, že vo štvrtok sa tak stane aj v USA. Útok na EMA by podľa spoločností nemal mať následky na harmonogram jej posudzovania.

Nie je to po prvý raz, čo sa nejaká entita spájaná s vakcínami proti koronavírusu stala terčom kyberzločincov, pripomína agentúra AP. Spoločnosť Microsoft minulý mesiac oznámila, že zaznamenala pokusy hackerov podporovaných Ruskom a Severnou Kóreou o krádež cenných dát od farmaceutických spoločností a výskumníkov. Väčšina „cieľov“, ktoré sa nachádzali v Kanade, Francúzsku, Indii, Južnej Kórei a Spojených štátoch, bola podľa Microsoftu „priamo zapojená do výskumu vakcín a liečby ochorenia COVID-19“ a mala kandidátov na vakcíny v rôznych štádiách klinických testov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA