Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Hurikán Agatha: 11 mŕtvych a desiatky nezvestných v Mexiku

Zverejnené:

Upravené: 1. júna 2022 o 14:08

501

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Tropická búrka Agatha, ktorá dorazila cez víkend na juh Mexika ako prvý hurikán sezóny v oblasti, si vyžiadala už jedenásť obetí, väčšinou kvôli zosuvom pôdy.

Medzi obeťami sú aj dve detí, ďalšie desiatky ľudí je stále nezvestných. Informoval o tom v stredu guvernér postihnutého štátu Oaxaca Alejandro Murat. Varoval tiež, že kvôli záplavám hrozia ďalšie zosuvy.

Agatha sa južne od pobrežia Mexika v Tichom oceáne vytvorila v sobotu. Na pobreží v oblasti mesta San Pedro Pochutla v štáte Oaxaca udrela v pondelok ako hurikán druhého stupňa a priniesla vietor s rýchlosťou až 165 kilometrov za hodinu a silné dažde. Podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) išlo o najsilnejší hurikán, ktorý v máji zasiahol mexické tichomorské pobrežie od začiatku vedenia týchto štatistík v roku 1949.

Postupom nad pevninou hurikán Agatha zoslabol opäť na búrke. Tá sa v noci na stredu podľa agentúry Europa Press pohybovala smerom na severovýchod a sprevádzal ju vietor s rýchlosťou asi 65 kilometrov za hodinu.

Obete si vyžiadali záplavy a zosuvy pôdy, ktoré hurikán spôsobil. Niektoré obce kvôli tomu zostali odrezané od okolitého sveta a obyvateľom pomáha civilná obrana. Kvôli víchru bolo bez prúdu 70 000 domácností, niekde sa ani dnes nepodarilo ešte dodávky obnoviť.

Hurikánová sezóna trvá v Tichomorí od polovice mája do konca novembra a v Atlantiku od júna do konca novembra. Podľa niektorých expertov sú hurikány kvôli klimatickým zmenám intenzívnejšie, napísala agentúra DPA.

Zelenskyj oznámil úspech ukrajinských ozbrojených síl v Chersonskej a Charkovskej oblasti

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA