Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Iránske úrady zatkli slávnu herečku, odhodila hidžáb a podporila demonštrantov

Zverejnené:

Upravené: 18. decembra 2022 o 14:35

302

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Iránske úrady v sobotu zatkli jednu z najznámejších herečiek krajiny po tom, čo vyjadrila solidaritu s protivládnymi demonštráciami. Tridsaťosemročnú herečku Taraneh Alidoostiovú zadržala polícia na základe obvinenia zo „šírenia neprávd“ o protestnom hnutí, uvádza štátne médiá.

Iránska herečka 9. novembra na svojom Instagrame zverejnila fotku, na ktorej pózuje bez povinného hidžábu a v ruke drží papier s nápisom „Žena, život, sloboda“, ktorý sa stal heslom protivládnych demonštrácií v krajine.

Tridsaťosemročná žena sa vo svojom príspevku tiež oborila na niektoré medzinárodné organizácie za to, že nepodnikli žiadne kroky proti poprave Mohsena Šekarího. Toho úrady obvinili z výtržníctva po tom, čo zablokoval hlavnú cestu v Teheráne a mačetou zranil príslušníka polovojenskej jednotky. Neskôr ho obesili.

„Voloval sa Mohsen Šekarí. Každá medzinárodná organizácia, ktorá prihliada na toto krviprelievanie a nepodniká žiadne kroky, je hanbou ľudstva,“ napísala herečka.

Podľa denníka The Guardian teheránsky úrad žalobca tvrdí, že Alidoostiová neposkytla žiadne dokumenty, ktoré by ospravedlnili jej provokatívne poznámky.

Scholz: S Ruskom treba rokovať, musí si uvedomiť, že vojna nemôže pokračovať

Herečkina fotografia bez hidžábu získala viac ako jeden milión lajkov. Jej účet na Instagrame, ktorý sledovalo viac ako osem miliónov ľudí, bol onedlho potom zrušený

Tridsaťosemročná Alidoostiová je jednou z najúspešnejších iránskych herečiek. Zahrala si vo filme Klient, ktorý v roku 2016 získal Oscara za najlepší medzinárodný film. Už od vypuknutia protestného hnutia sa stala hlasnou kritičkou pokusov iránskej vlády potlačiť celonárodné nepokoje.

Už skôr sľúbila, že neopustí Irán a napísala: „Nemám pas ani bydlisko nikde inde okrem Iránu. Zostanem tu a pozriem sa režimu vzpriamene do očí ako všetci normálni ľudia, keď kričia za svoje práva.“

„Túto odvahu som zdedila po ženách z mojej krajiny, ktoré roky žijú svoje životy s každodenným odporom. Zostanem, neprestanem, budem stáť s rodinami väzňov a zavraždených, a budem sa zasadzovať za ich práva. Budem bojovať za svoj domov. Zaplatím všetko, čo bude potrebné, aby som sa postavila za svoje práva, a za to, čo je najdôležitejšie: verím v to, v čo dnes spoločne budujeme,“ dodala herečka, ktorej osud je v momentálnej chvíli nejasný.

Musk hľadá investorov do Twitteru. Chce akcie predať za rovnakú cenu, ako ich kúpil

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA