Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Írsko pozastavilo používanie vakcíny AstraZeneca

Rozhodnutiu predchádzala správa od Nórskej liekovej agentúry o vážnych prípadoch krvných zrazenín po očkovaní.

Zverejnené:

Upravené: 14. marca 2021 o 17:17

247

ockovanie
Ilustračné foto, zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Írsko preventívne pozastavilo používanie vakcíny proti koronavírusu od firmy AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Minister zdravotníctva Stephen Donnelly uviedol, že sa tak rozhodli na základe skoršieho odporúčania Národného poradného výboru pre imunizáciu (NIAC). Na svojej webstránke o tom informuje írsky vysielateľ RTÉ.

NIAC odporučil pozastaviť používanie takzvanej oxfordskej vakcíny po tom, čo Nórska lieková agentúra informovala o vážnych prípadoch krvných zrazenín u dospelých ľudí po očkovaní danou látkou. Popredný írsky zdravotnícky predstaviteľ Ronan Glynn už skôr počas nedele vysvetlil, že informácie z Nórska dostali v sobotu v noci. Hoci podľa neho zatiaľ neexistujú dôkazy o súvislosti s vakcínou a danými prípadmi, k rozhodnutiu dospeli z preventívnych dôvodov.

V Írsku dosiaľ podali viac ako 110-tisíc dávok vakcíny AstraZeneca. To predstavuje zhruba 20% všetkých podaných dávok vakcín v krajine.

Očkovanie spomenutou vakcínou, prípadne konkrétnymi šaržami, pozastavilo počas týždňa niekoľko krajín vrátane Dánska a Nórska. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok vyhlásila, že by krajiny nemali prestať s očkovaním danou očkovacou látkou pre obavy z krvných zrazenín, pretože dosiaľ nič nenaznačuje, že existuje spojitosť vakcíny so zvýšeným rizikom tvorby krvných zrazenín.

AstraZeneca sa vo vyhlásení pre RTÉ vyjadrila, že analýza bezpečnostných údajov vzťahujúcich sa na viac ako 17 miliónov dávok vakcíny nepreukázala žiadne dôkazy o zvýšenom riziku spomenutých zdravotných problémov a že v klinických štúdiách nespozorovali žiadne súvisiace trendy alebo vzorce.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA