Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

ISW obvinil Rusko z deportácií Ukrajincov, podľa neho môže ísť o etnické čistky

Zverejnené:

Upravené: 20. októbra 2022 o 20:49

275

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej analýze obvinil Rusko z masívnych nútených deportácií Ukrajincov, ktoré by podľa neho mohli byť označené za etnické čistky. Informovala o tom dnes ruskojazyčná verzia servera BBC News.

ISW poukázal na správy ruských úradov z minulého týždňa, podľa ktorých bolo niekoľko tisíc detí z juhukrajinskej Chersonskej oblasti, sčasti okupovanej Moskvou, umiestnené do zotavovní a detských táborov v Rusku, zatiaľ čo na juhu Ukrajiny pokračuje ukrajinská protiofenzíva. O presune detí na ruské územie informovala v piatok agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruského vicepremiéra Marata Chusnullina.

Jeden z ruských úradov tiež už skôr priznal, že deti z Ruskom ovládaných oblastí Ukrajiny, ktoré sa podľa neho stali sirotami, boli dané na adopciu do ruských rodín. Neskôr toto oznámenie stiahol. Ak by sa informácie preukázali, mohlo by to znamenať porušenie medzinárodného dohovoru o prevencii genocídy, píše BBC.

Dnes ráno ukrajinská armáda obvinila proruských bojovníkov, že z okupovaných teritórií vyháňajú civilných obyvateľov, aby v ich domovoch mohli byť ubytovaní ruskí dôstojníci.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej pravidelnej správe na facebooku napísal, že k vyháňaniu ukrajinského obyvateľstva dochádza napríklad v meste Rubižne v Luhanskej oblasti, ktoré má pod kontrolou Rusko. Správy ukrajinských zdrojov tiež hovoria o tom, že po obnove silne zničeného ukrajinského mesta Mariupol by tam mali byť presídlení ľudia z Ruska.

USA sa chystajú spomaliť dodávky špičkovej munície na Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA