Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Joe Biden zložil prísahu a stal sa 46. prezidentom Spojených štátov amerických

Biden položil ruku na Bibliu patriacu do rodinného dedičstva od roku 1893.

Zverejnené:

Upravené: 20. januára 2021 o 18:30

218

large biden ceedfe
ZDROJ: Joe Biden, SITA/AP Photo/Patrick Semansky

REKLAMA

20. január 2021 06:29 SITA, redakcia

WASHINGTON – Joe Biden zložil dnes slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických.

Biden položil ruku na Bibliu patriacu do rodinného dedičstva od roku 1893. V minulosti na ňu prisahal dvakrát ako viceprezident USA v ére prezidenta Baracka Obamu (2009 – 2017), a sedemkrát ako senátor štátu Delaware.

„Ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov,“ povedal najstarší novozvolený prezident v histórii USA, už 78-ročný Biden, ktorému robila spoločnosť manželka a nová prvá dáma Jill.

Trump dodržal tradíciu a Bidenovi zanechal v úrade odkaz

Odchádzajúci americký prezident Donald Trump dodržal tradíciu a svojmu nástupcovi v úrade Joeovi Bidenovi zanechal list. Potvrdil to Trumpov hovorca Judd Deere. K obsahu listu sa bližšie nevyjadril s tým, že ide o súkromnú komunikáciu dvoch prezidentov. Trump odmietol verejne uznať Bidenovu výhru v novembrových voľbách a v rozlúčkových prejavoch jeho meno ani nespomenul.

Trump, ktorý porušil mnohé tradície súvisiace s úradom prezidenta, sa v stredu nezúčastní na inaugurácii svojho nástupcu. Potom, čo bol Biden vyhlásený za víťaza volieb, ho tiež nepozval do Bieleho domu.

Prečítajte si aj životopis J. Bidena:

https://www.globalnews.sk/svet/kto-je-joe-biden-46-prezident-spojenych-statov-americkych%3F

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA