Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Krajne pravicový extrémista dostal za vraždu politika doživotie

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 1:03

214

large Stephan Ernst afebe
ZDROJ: Na archívnej snímke obžalovaný Stephan Ernst/SITA/Ronald Wittek/Pool photo via AP

REKLAMA

28. január 2021 13:50 SITA, redakcia

BERLÍN – Súd vo Frankfurte nad Mohanom poslal na doživotie za mreže krajne pravicového extrémistu, ktorý v roku 2019 zavraždil politika Waltera Lübckeho. Súd vo svojom verdikte uviedol, že zločin 47-ročného Stephana Ernsta je obzvlášť závažný, informuje agentúra dpa s tým, že tak pravdepodobne nebude mať nárok na prepustenie po 15 rokoch, ako je podľa nemeckých zákonov typické.

Ernst sa počas procesu priznal, že 1. júna 2019 zabil politika. Postrelil ho na jeho verande a on o niekoľko hodín neskôr zomrel.

Lübcke, bol členom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a viedol regionálnu administratívu v oblasti Kassel v strednom Nemecku. Terčom útoku sa stal pre svoju podporu pomoci utečencom. Podľa prokurátorov sa Ernst v roku 2015 zúčastnil na podujatí, na ktorom politik obraňoval rozhodnutie vlády umožniť vstup do krajiny tisíckam migrantov.

Podľa prokurátorov bol na mieste činu s Ernstom aj istý Markus H., ktorého ako komplica uznali vinným z porušenia zákonov o zbraniach. Súd mu vymeral 18-mesačný podmienečný trest odňatia slobody.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA