Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip sú manželmi 73 rokov

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 22:30

455

large alzbeta philip bfdea
ZDROJ: Facebook official fun page/The Royal Family

REKLAMA

20. november 2020 09:19 SITA, redakcia

LONDÝN – Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslavujú v dnešný deň 73. výročie svadby. Kráľovský pár pri tejto príležitosti zverejnil fotografiu, na ktorej otvára pohľadnicu od svojich troch pravnukov. Kráľovná a jej manžel na fotografii sedia na pohovke na hrade Windsor a prezerajú si pohľadnicu s vyskakovacím číslom 73 od detí ich vnuka, princa Williama a jeho manželky, vojvodkyne z Cambridgu.

Alžbeta mala iba 21 rokov, keď sa 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve vydala za poručíka kráľovského námorníctva Philipa Mountbattena, rodáka z gréckeho ostrova Korfu. Na tróne sedí od roku 1952, keď jej otec vo februári 1952 zomrel a ona musela prevziať korunu. Kráľovná vládne dlhšie ako ktorýkoľvek iný britský panovník. Jej manželstvo s princom Philipom je tiež najdlhšie v podaní všetkých britských panovníkov.

Kým kráľovná Alžbeta II. naďalej vykonáva svoje povinnosti, princ Philip (99) sa stiahol z verejného života. Pre pandémiu koronavírusu, ktorá zasiahla aj Spojené kráľovstvo, sú manželia už niekoľko mesiacov v izolácii na hrade Windsor.

Láska medzi príbuznými

Zaujímavosťou je aj to, že medzi nimi je rodinný vzťah – sú bratranec a sesternica z druhého kolena cez stranu dánskeho kráľa Kristiána IX. a bratranec a sesternica z tretieho kolena cez stranu kráľovnú Viktóriu. Kráľovná sa do Philipa zamilovala už ako 13-ročná, v tom čase si začali písať aj listy. Oficiálne zasnúbenie ohlásili, keď mala Alžbeta 21 rokov.

Philip nemal také postavenie a ani finančné zázemie, narodil sa v zahraničís – v roku 1921 na Korfu ako princ grécky a dánsky. Hovorilo sa, že to bol princ bez domova a kráľovstva. Pred vstupom do manželstva sa musel vzdať svojich gréckych a dásnkych titulov či konvertovať z gréckeho pravoslávneho vyznania na anglikánsku cirkev. Pred svadbou ho ešte vymenovali za vojvodu z Edinburghu a udelili mu titul Jeho kráľovská výsosť.

V čase svadby sa krajina spamätávala z dôsledkov 2. svetovej vojny a Alžbeta žiadala prídelové kúpony, aby si mohla kúpiť materiál na jej svadobné šaty. Keďze Philipovi vyčítali, že jeho príbuzní mali vzťahy s nacistami, nepozvali na svadbu ani jeho sestry.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA