Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Loď v Suezskom prieplave čiastočne uvoľnili, stále však zostáva uviaznutá

Kontajnerová loď plaviaca sa pod panamskou vlajkou, ktorá smerovala z Ázie do Rotterdamu, uviazla v Suezskom prieplave minulý utorok.

Zverejnené:

Upravené: 29. marca 2021 o 11:42

380

ever given
Vyslobodzovacie práce okolo lode Ever Given, foto: SITA/AP Photo/Suez Canal Authority

REKLAMA

SITA

SUEZ – Uviaznutú nákladnú loď veľkosti mrakodrapu v Suezskom prieplave sa podarilo čiastočne uvoľniť. Informoval o tom správca kanála. Neuviedol však ďalšie podrobnosti, kedy by plavidlo mohli úplne vyslobodiť.

Kontajnerová loď MV Ever Given plaviaca sa pod panamskou vlajkou, ktorá smerovala z Ázie do Rotterdamu, uviazla v Suezskom prieplave minulý utorok. Približne 400 metrov dlhá prekážka s asi 20-tisíc kontajnermi denne bráni v preprave tovarov v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov (7,64 miliardy eur), pričom pred vstupom do Suezského prieplavu z oboch strán čaká viac ako 300 lodí prepravujúcich najrôznejší náklad od ropy po dobytok.

Desiatky ďalších lodí sa rozhodli ísť dlhšou cestou a oboplávať Afriku okolo Mysu dobrej nádeje na južnom cípe kontinentu. To však spôsobí výraznejšie oneskorenie plánovaných dodávok.

Suezský prieplav je dôležitý bod v celosvetovej námornej doprave a prevoze tovaru z Východu na Západ. Prechádza tadiaľ zhruba 10 % svetového obchodu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA