Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Na Bali vypustili do mora tisíce malých korytnačiek

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 11:15

342

large  ccfdfd

REKLAMA

11. august 2020 21:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 11. augusta (SITA) – Vyše 10-tisíc malých korytnačiek pred niekoľkými dňami vypustili do mora pri pobreží indonézskeho ostrova Bali. Ako referuje britský web The Guardian, je to súčasť pokusu o zvýšenie populácie ohrozeného druhu a podporu ochrany životného prostredia.

Uplynulý piatok vzali ochranári na pláž Gianyar prepravky plné desiatok malých korytnačiek dlhých niekoľko centimetrov a povzbudzovali miestnych obyvateľov a dobrovoľníkov, aby sa postavili do piesku a spoločne vypustili zvieratá do vody.

Karety zelenavé patria medzi najpočetnejšie morské korytnačky, ale stále sú považované za ohrozené, pretože existuje iba veľmi málo miest, kde môžu hniezdiť. Dospelí jedinci obvykle vážia 34 – 50 kilogramov a dosahujú dĺžku 60 – 70 centimetrov. Ich populácia sa v ostatných rokoch znížila v dôsledku lovu, ničenia hniezd na plážach, nadmerného zberu ich vajíčok a náhodného výlovu počas rybárčenia.

Ako uviedol Flavianus Erwin Putranto, jeden z dobrovoľníkov podieľajúcich sa na akcii, programy na ochranu týchto zvierat sa ukázali ako účinné. „Dokážeme ich zhromaždiť a ochrániť. Dúfame, že pomôžeme k vyliahnutiu čo najväčšieho počtu korytnačiek a následne ich vypustíme do mora,“ poznamenal.

Pôvodný článok:
https://www.theguardian.com/environment/2020/aug/08/thousands-of-baby-turtles-released-into-sea-off-bali

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA