Sociálne siete

ZAHRANIČIE

NIGÉRIA: Spievajúci demonštranti sa stali obeťami streľby bezpečnostných zložiek

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 0:14

209

large    T Z  RC  CGJ  NQ  W RTRMADP  NIGERIA PROTESTS e dd

REKLAMA

22. október 2020 14:00 SITA, redakcia

LAGOS 22. októbra (SITA/AP) – Nigérijské bezpečnostné zložky v utorok v noci strieľali na dve veľké zhromaždenia pokojných demonštrantov, pričom usmrtili 12 ľudí požadujúcich ukončenie policajnej brutality. Na zásah upozornila správa neziskovej mimovládnej organizácie Amnesty International.

Počas uplynulých dvoch týždňov tak na rozsiahlych protestoch proti policajnému násiliu v Nigérii zahynulo už najmenej 56 osôb. Nigérijská vláda sa zatiaľ nevyjadrila k tvrdeniam Amnesty International.

Protesty pod heslom #EndSARS sa začali uprostred výziev, aby nigérijská vláda ukončila činnosť špeciálneho policajného protikorupčného oddielu známeho ako SARS, ktorý je podľa Amnesty International zodpovedný za mnoho prípadov mučenia a vraždenia. Streľba do demonštrantov počas utorňajších zhromaždení nastala v čase, keď protestujúci spievali nigérijskú hymnu.

„Spustenie paľby na pokojných demonštrantov je očividným porušením práv ľudí na život, dôstojnosť, slobodu prejavu a pokojné zhromažďovanie. Vojaci mali zjavne jeden zámer – vraždiť bez následkov,“ uviedla Osai Ojighová, riaditeľka Amnesty International Nigeria.

Vláda medzičasom informovala, že rozpustí jednotku SARS. Ani to však nedokázalo uspokojiť demonštrantov, ktorí momentálne požadujú rozsiahlejšie reformy na ukončenie porušovania ľudských práv páchaného bezpečnostnými silami a všadeprítomnej vládnej korupcie.

Nigéria má obrovské ropné bohatstvo a je jednou z najväčších afrických ekonomík. Mnoho ľudí z jej vyše 200-miliónovej populácie napriek tomu čelí veľkej chudobe a nedostatku základných potrieb.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA