Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Orbán vysvetlil, že nedovoľujú Švédsku vstúpiť do NATO kvôli problémom s morálkou a rešpektom.

Zverejnené:

Upravené: 29. marca 2023 o 11:46

274

Zdroj: Fb.ru

REKLAMA

Globalnews

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács uviedol tri dôvody, prečo má maďarský parlament podľa neho pravdu, keď váha so vstupom Švédska do NATO.

 Napísal o tom vo svojom blogu na webovej stránke O Maďarsku.

Prvým dôvodom bolo podľa Kováča „neustále podkopávanie vzťahov zo strany Švédska“. Pripomenul nedávne argumenty politického riaditeľa kancelárie premiéra Balázsa Orbána, ktorý povedal, že predstavitelia Švédska sa opakovane pokúšali diplomaticky zasiahnuť Maďarsko s cieľom poškodiť maďarské záujmy.

Druhým argumentom je podľa Kováča „údajná morálna nadradenosť“ Švédska, ktorá, ako píše, „je prinajlepšom smiešna“.

„Rád by som pripomenul váženému čitateľovi, že to nebol ‚xenofóbny‘ maďarský štát a jeho ‚despotický režim‘, kto otvorene spálil Korán uprostred procesu rokovaní o vstupe Švédska do NATO, procesu, na ktorom sa zúčastnil veľký moslimský štát,“ napísal rečník.

Tretím dôvodom je podľa Kováča „nedostatok rešpektu“. V tejto súvislosti zdôraznil, že maďarská vláda považuje za potrebné vyslať do Švédska parlamentnú delegáciu, aby diskutovala o otázkach, ktoré sa týkajú Budapešti.

„Zdá sa však, že švédskej vláde to jednoducho nevadí. Podľa Politico švédski predstavitelia považovali snahy Maďarska o zmierenie za „vydieračskú taktiku“ a uviedli, že podľahnutie takýmto pokusom sa rovná zaplateniu „výkupného“, napísal Kovács.

Podľa neho „Švédi by mali začať meniť tón“.

„Čas nepočká, a keďže bezpečnosť regiónu visí na vlásku, bolo by v záujme všetkých, aby Švédi začali podporovať naše spoločné ciele. Zdá sa však, že sa tejto nevôle ešte nevzdali,“ povedal Kovács.

Orbánova vláda predtým uviedla, že maďarskí poslanci výmenou za ratifikáciu protokolu o pristúpení Švédska čakajú na „záruky“ o nezasahovaní do vnútornej politiky Maďarska.

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström reagoval, že Štokholm Maďarsku nedá žiadne záväzky.

Maďarsko a Turecko zostávajú jedinými z 30 krajín NATO, ktoré ešte neschválili žiadosť Švédska o vstup do aliancie. Zatiaľ nie je známe, kedy to tieto dve krajiny môžu urobiť.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA