Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pápež František ukončil svoju historickú návštevu Iraku

Pápež počas návštevy vyzýval na prijatie rôznorodosti, odpustenie a mier.

Zverejnené:

Upravené: 8. marca 2021 o 10:08

486

papez frantisek
Pápež František, foto: SITA/AP Photo/Hadi Mizban

REKLAMA

SITA

BAGDAD – Pápež František v pondelok ukončil svoju historickú návštevu Iraku. Hlava katolíckej cirkvi a jeho delegácia absolvovali rozlúčkovú ceremóniu na letisku v Bagdade, odkiaľ odleteli naspäť do Ríma. Na letisku sa s Františkom rozlúčil aj iracký prezident Barham Sálih.

František sa stal prvým pápežom, ktorý navštívil Irak. Počas svojej cesty navštívil päť provincií, stretol sa s ajatolláhom Alím Sístáním, ktorý je jedným z najvyšších duchovných šiitského islamu, či kresťanmi, ktorí sa stali obeťami teroru extrémistickej skupiny Islamský štát. Pápež počas návštevy, ktorá okrem iného mala povzbudiť miestnu menšinu kresťanov, vyzýval na prijatie rôznorodosti, odpustenie a mier.

Zdravotnícki odborníci vyjadrili obavy v súvislosti s návštevou pápeža počas pandémie koronavírusu, keďže veľké podujatia by mohli posilniť jeho šírenie v krajine. František a členovia jeho delegácie sú zaočkovaní, no väčšina Iračanov nie a ľudia sa zhlukovali v davoch, aby mohli vzácnu návštevu aspoň na chvíľu uvidieť. Len málo ľudí málo na tvárach rúška, najmä v nedeľu počas zastávok pápeža na severe Iraku. Nedeľu ukončila veľká omša na štadióne v meste Arbíl, na ktorú prišlo takmer 10-tisíc ľudí.

Bezpečnosť bola počas návštevy pápeža Františka prísna a väčšina podujatí podliehala prísnym kontrolám.

Irak čelí ďalšej vlne koronavírusu, ktorú urýchlil infekčnejší variant po prvý raz identifikovaný vo Veľkej Británii. Podľa ministerstva zdravotníctva 6. marca úrady zaznamenali 4 068 nových prípadov nákazy, čo je výrazne viac ako začiatkom roka. V Iraku od začiatku pandémie potvrdili 720-tisíc prípadov nákazy a 13 500 súvisiacich úmrtí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA