Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Parížska radnica dostala pokutu za to, že na vysokých pozíciách zamestnávala veľa žien

Starostka mesta Anne Hidalgo pokutu na zasadnutí mestskej rady odsúdila s tým, že je nespravodlivá a absurdná.

Zverejnené:

Upravené: 16. decembra 2020 o 9:20

228

dane deaner i Jlwi N Iy unsplash bbdde
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/ Dane Deaner

REKLAMA

16. december 2020 09:25 SITA, redakcia

PARÍŽ – Parížska radnica dostala pokutu 90-tisíc eur za to, že v roku 2018 vo vysokých pozíciách zamestnávala príliš veľa žien a porušila tak zákon na zabezpečenie vyváženého zastúpenia mužov a žien. Starostka mesta Anne Hidalgo pokutu na zasadnutí mestskej rady odsúdila s tým, že je nespravodlivá a absurdná.

V roku 2018 na popredné pozície na magistráte vymenovali 11 žien a päť mužov, ktorí predstavovali cez 30 %. To viedlo ministerstvo pre štátnu službu k udeleniu pokuty.

Zákon z roku 2013, ktorého cieľom bolo zabezpečiť lepší prístup žien k popredným pozíciám v štátnej službe, vyžaduje, aby malo každé pohlavie pri zamestnaní zastúpenie minimálne 40 %. Legislatívu odvtedy pozmenili, aby poskytla výnimky pri vymenovaní na pozície, ak je rešpektovaná celková rovnováha. Zo všetkých štátnych zamestnancov na vedúcich pozíciách na parížskej radnici predstavujú ženy 47 %.

„Áno, musíme podporovať ženy odhodlane a rázne,“ povedala Hidalgo s odôvodnením, že Francúzsko v tejto otázke „všade stále zaostáva“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA