Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Počas jarnej vlny pandémie sa v niektorých mestách Európy zlepšila kvalita ovzdušia

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 22:05

221

large    o dffef
ZDROJ: Ilustračné foto/Globalnews/Petra Šturdíková

REKLAMA

24. november 2020 09:00 SITA, redakcia

BRUSEL – Vo viacerých európskych metropolitných oblastiach sa vďaka prísnym opatreniam na potlačenie šírenia koronavírusu v jarných mesiacoch výrazne zlepšila kvalita ovzdušia. Uviedli to v pondelok predstavitelia Európskej únie.

Pozoruhodné zlepšenie zaznamenali predovšetkým v prípade oxidu dusičitého a jemných tuhých častíc, ktoré môžu mať vážny dopad na zdravie ľudí.

Opatrenia vo viacerých členských štátoch EÚ počas prvej vlny pandémie mali zásadný vplyv na hospodársku činnosť a dramaticky obmedzili cestnú, leteckú a lodnú dopravu. To všetko malo vplyv na kvalitu ovzdušia v jednotlivých regiónoch.

Správa EÚ o kvalite ovzdušia zverejnená v pondelok ukázala, že spomedzi metropolitných oblastí s najväčšou koncentráciou oxidu dusičitého najviac klesla hladina spomenutého plynu v Barcelone – skoro o 59 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V španielskom hlavnom meste Madrid pri porovnaní tohtoročných a vlaňajších jarných mesiacov evidujú pokles o 47 %.

V Taliansku pokleslo znečistenie oxidom dusičitým v Miláne o 54 % a Ríme o 39 %. Smerom nadol zamierilo aj v mnohých ďalších metropolitných oblastiach v Európe, hlavne v západnom Nemecku, Belgicku a Holandsku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA