Sociálne siete

ZAHRANIČIE

POĽSKO: Aktivisti plánujú ďalšie protesty proti sprísneniu interrupcií

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 23:55

304

large  cbcbce

REKLAMA

26. október 2020 15:30 SITA, redakcia

VARŠAVA 26. októbra (SITA/AP) – Aktivisti za práva žien plánujú v Poľsku viac protestov proti sprísneniu interrupcií. Marta Lempart, líderka jednej z aktivistických skupín, ktorú cituje agentúra AP, uviedla, že v pondelok budú blokovať ulice, v stredu bude nasledovať štrajk a potom aj protestný pochod vo Varšave.

Protesty sa v Poľsku konajú po tom, čo vo štvrtok ústavný súd rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva v prípade deformácie plodu je protiústavné. Demonštranti pri tom porušili aj zákaz zhromaždení, ktorý má zamedziť šíreniu koronavírusu, a to najmä vo Varšave a Krakove.

Interrupcie v prípadoch vrodených vád plodu garantoval zákon z roku 1993 a ten vlani napadli na súde poslanci z vládnej strany Právo a spravodlivosť. Rozhodnutie súdu v ich prospech účinne zakázalo takmer všetky interrupcie. V Poľsku, ktoré malo aj predtým prísne pravidlá pre umelé prerušenie tehotenstva, ich tak ženy môžu podstúpiť už len v prípade ohrozenia ich zdravia alebo keď je tehotenstvo výsledkom znásilnenia či incestu.

Podľa dát ministerstva zdravotníctva v Poľsku minulý rok vykonali 1 110 legálnych interrupcií, väčšinou práve pre vady plodu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA