Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Poľský premiér hovoril s Merkelovou o rozpočte EÚ, ktorý chce Varšava vetovať

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2021 o 21:33

229

large moraviecki ed
ZDROJ: Poľský premiér Mateusz Morawiecki, SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

REKLAMA

28. november 2020 17:51 SITA, redakcia

VARŠAVA – Poľský premiér Mateusz Morawiecki potvrdil nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, že jeho krajina je pripravená zablokovať budúci sedemročný rozpočet Európskej únie (EÚ) a balík pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu, ak bude obsahovať podmienku právneho štátu. Politik na sociálnej sieti Facebook napísal, že sa o 1,8-biliónovom rozpočte zhováral s Merkelovou, ktorej krajina má v súčasnosti rotujúce predsedníctvo EÚ, a požiadal ju o pomoc pri hľadaní čo najskoršieho riešenia na vzniknutú patovú situáciu.

„Potvrdil som našu pripravenosť vetovať nový rozpočet, ak sa nenájde riešenie, ktoré je dobré pre všetkých v EÚ, nie len pre niektorých jej členov,“ napísal Morawiecki po videokonferencii s kancelárkou. Tej podľa jeho slov povedal, že „Poľsko očakáva viac práce na skorom nájdení riešenia, ktoré garantuje práva pre všetky členské štáty a rešpektuje zmluvné procedúry“.

EÚ chce podmieniť vyplácanie finančných prostriedkov dodržiavaním princípov právneho štátu a hodnôt únie, čo vyvolalo tvrdý odpor v Poľsku aj Maďarsku. Tamojšie pravicové vlády sa stavajú proti nástroju, ktorý by Poľsku a Maďarsku mohol spôsobiť absenciu peňazí EÚ v prípade, ak budú pokračovať v politike, ktorú EÚ považuje za porušenie demokratických štandardov.

Merkelovej hovorca Steffen Seibert uviedol, že kancelárka podporila mechanizmus podmienenosti s tým, že je to „veľmi dobrý, vyrovnaný kompromis“. Tiež sa vyjadrila, že je jasné, že pre nájdenie riešenia sú potrebné ďalšie rokovania a je to „veľmi náročná“ úloha.

Otázke sa bude únia venovať na samite, ktorý sa uskutoční 10. a 11. decembra.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA